Ansible Tower 3.1 a vállalati DevOps szolgálatában

2016_logo_ansible-tower-by-redhatA napokban elérhetővé vált az Ansible Tower 3.1, a Red Hat vállalati kategóriájú, ügynökmentes (agentless) architektúrájú automatizálási platformja. Az Ansible Tower termékcsaláddal a Red Hat a modern IT infrastruktúrák komplexitásából adódó problémákra ad hatékony választ olyan automatizálási képességekkel, amelyek a termelékenység növelését és az esetleges állásidők csökkentését szolgálják. A termék most bejelentett legfrissebb változata a DevOps működés még rugalmasabb, teljesebb kiszolgálását támogatja például azzal, hogy több Playbookot is képes összekapcsolni, ezáltal téve lehetővé még komplexebb, akár üzletágakon átívelő automatizálási folyamatok támogatását.

Az “Ansible Tower by Red Hat” szoftvertermék az igen népszerű nyílt forráskódú, közösségi Ansible automatizálási projektre épül, aminek elsődleges célja a különböző IT rendszerek hatékony menedzselése és a többrétegű környezetek optimalizásála kontroll-, biztonsági- és delegációs képességek hozzáadásával. Az Ansible Tower 3.1 számos továbbfejlesztett képességet hoz, amelyek az IT csapatok számára biztosítanak még nagyobb támogatást az alábbiak szerint:

  • A Multi-Playbook workflow több meglévő job template (playbook) összekapcsolását jelenti, vagyis úgy hajthatók végre komplex automatizálási műveletek, hogy azokhoz nem szükséges új Playbook-okat írni. Az így előálló workflow-k tartalmazhatnak (és kezelhetnek) döntési pontokat, logikai egységeket, integrált értesítéseket használhatnak és gyakorlatilag teljes alkalmazás-életciklus orkesztrációt végezhetnek.
  • A scale-ot klasztering (horizontális skálázás) segítségével lehetővé válik az egy időben futtatható feladat-végrehajtások (jobok) növelése.
  • Jelentősen fejlődött a feladatok részletezésére szolgáló oldal (job details page), ami a korábbiaknál jobban használható információkat biztosít és még szélesebb kör számára teszi lehetővé a megoldás használatát. Az új job details oldal biztosítja a jobok eredményeinek keresését, a megjelenített adatok formázása könnyebben olvasható, nem szükséges azok értelmezéséhez külön eszközt használni.
  • A vállalati naplózási providerekkel történő integráció lehetővé teszi a naplókimenet indexelését, monitorozását és sokkal egyszerűbben képes a termék a vállalati analitikai és (log)aggregációs infrastruktúrák szerves részévé válni.
  • Az univerzális keresési funkció segítségével a felhasználók a teljes Tower implementációban kereshetnek és szűrhetnek.
  • Két újabb nyelvre, japánra és franciára is elkészült a lokalizáció, ez elsősorban a globális vállalatok számára biztosítja a kényelmesebb használatot.