OpenShift 3.4 újdonságokkal

A Red Hat az OpenShift Container Platform legfrissebb verziójában megjelent dinamikus storage provizionálással egy újabb akadályt dönt le a vállalati konténer-adoptáció útjából.

openshift_enterprise

Raleigh, 2017. január 18. – A Red Hat, az iparág elsőszámú nyílt forráskódú szoftvervállalata bejelentette a Red Hat OpenShift Platform 3.4-et, vagyis a vállalat nagyvállalati konténer alkalmazás-platformjának legfrissebb kiadását. A Red Hat OpenShift Container Platform 3.4 az innovatív üzleti alkalmazások létrehozására és kiszolgálására jelent egy olyan platformot, ahol úgy biztosított a meglévő üzletileg kritikus alkalmazások kiszolgálása, hogy közben a megoldás immár dinamikus storage provizionálást is nyújt mint a hagyományos, mind a felhőre tervezett (cloud-native) alkalmazások számára, emellett multi-tenant képességeket is biztosít, melyek több alkalmazás, fejlesztői csapat vagy telepítési folyamat működését támogatja a hibrid felhőkörnyezeteken belül.

Mint a docker és Kubernetes projektek egyik vezető támogatója és alkalmazója, a legújabb Red Hat konténer alkalmazás platform a Kubernetes (az 1.4-es verzió) és a docker komponensek vállalati verzióit tartalmazza, ami hozzásegíti a felhasználókat ahhoz, hogy a stabil háttérnek köszönhetően még gyorsabban és gördülékenyebben hozhassanak létre új szolgáltatásokat. Ez az olyan stabil, megbízható és biztonságos háttér garantálja, mint az OpenShift Container Platformban megjelenő vállalati-minőségű komponensek és a megoldás alapját biztosító, a világ elsőszámú Linux platformjának tekintett Red Hat Enterprise Linux.

A Red Hat OpenShift Container Platform 3.4 integrálja az architektúrákat, a folyamatokat és a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy üzletileg kritikus alkalmazásokat futtassunk rajta, legyen szó akár hagyományos, korábbi alkalmazásokról, felhőre tervezett (cloud native) megoldásokról vagy konténerizált környezetekről. Az új verzióban megjelent képességek közül a legfontosabbak a következők:

  • A konténer-tárolók egy új szintje, ami támogatja a dinamikus storage provizionálást. lehetővé téve ezzel többféle storage típus és storage tier használatát, amelyek a Kubernetes-en keresztül különböző QoS cimkékkel láthatók el, ajánlhatók ki. A Red Hat Gluster Storage által megvalósított container-native storage immár támogatja a dinamikus storage provizionálást és az úgynevezett gombnyomásra történő telepítést, növelve ezzel a használati értéket és felhasználói érzést mind az állapotmentes, mind az állapot alapú (stateless és stateful) alkalmazások futtatása során. Könnyebbé válik általa az alkalmazások telepítése és használata is, illetve a fejlesztést is egyszerűsíti. A Red Hat Gluster Storage használatával az OpenShift felhasználók olyan további előnyökhöz is hozzájuthatnak, mint a szoftver alapú storage jelentette magas rendelkezésre állás és skálázódás, ami mind on-premise, mind nyilvános felhő-környezetekben működik, és ráadásul jóval költséghatékonyabb is lehet, mint a hagyományos hardver alapú vagy csak felhőalapú storage szolgáltatások.
  • A továbbfejlesztett multi-tenancy segítségével jelentősen leegyszerűsödik a projektek kezelése, köszönhetően a Kubernetes namespaces használatának. A különböző felhasználói csapatok, alkalmazások és életciklus-környezetek egymástól teljesen izolált környezetekben, az erőforrásokat megosztva futhatnak az OpenShift Container Platformon működő (egyetlen) Kubernetes klaszterben. A Red Hat OpenShift Container Platform 3.4 olyan képességeket biztosít, mint a projektekben történő keresés, beleértve azok részleteit is, a projekt-tagságok kezelése, mindezeket egy még áramvonalasabb webkonzol segítségével, így téve könnyebbé és egyszerűbbé a több projekten is dolgozó felhasználók és felhasználói csapatok életét a rendszer. A multi-tenancy képességek lehetővé teszik, hogy a vállalati IT szervezetek saját felhő-szerű alkalmazáskörnyezeteket alakítsanak ki, amelyen DevOps elvek segítségével, egymástól izolált folyamatok mentén fejleszthetik és telepíthetik akár a felhasználóknak szánt, akár a belső alkalmazásaikat.
  • Új hibrid felhő referencia architektúra, ami a Red Hat OpenShift Container Platform futtatását szolgálja OpenStck, VMware, Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Engine (GCE) és Microsot Azure platformokon. A referencia architektúrában összegyűjtött tudás segít abban, hogy a felhasználók egy stabil, hibatűrő, élesüzemre felkészített környezetet hozzanak létre, ami kihasználja a Red Hat OpenShift Container Platform erősségeit a magán- és nyilvános felhőben, virtuális és fizikai hardverkörnyezetekben.

A Red Hat OpenShift Container Platform 3.4 mögött álló orkesztrációs motor a Kubernetes 1.4, amit a nyílt forráskódú Kubernetes projekt közössége fejleszt és tart karban. A Kubernetes 1.4 képességei között szerepel a kiterjesztett cluster federation API (előzetes) támogatása, egy olyan képesség, ami lehetővé teszi több klaszter federációját hibrid környezetek között. Ahogy a Red Hat valamennyi vállalati szintű felhőterméke, úgy az OpenShift új változata is egy termékben kínálja a közösségi innováció erejét egy biztonságilag megerősített, éles működésre felkészített és támogatott szoftverkörnyezetben.

Linux konténerek támogatása hibrid felhőkörnyezetek között

A Red Hat kiterjesztett konténer portfóliója lefedi a magán- és a teljesen menedzselt nyilvános felhőkörnyezeteket, támogatja a hagyományos és a felhőre tervezett alkalmazásokat és az alkalmazás-fejlesztési folyamat különböző megközelítéseit, mindezeket egyetlen megoldásban, ami különböző infrastruktúrákat támogatva valósítja meg a CaaS, vagyis a konténer mint szolgáltatás elvet. Ebbe beletartoznak a teszt- és éles környezetek, amelyek akár a vállalati adatközpontokban, akár nyilvános felhőszolgáltatóknál is működhetnek, felügyelheti azokat az ügyfél maga, vagy akár a Red Hat is. További hozzáadott érték a Red Hat részéről az ingyenes fejlesztői fókuszú konténer eszközkészlet, a Red Hat Container Developer Kit. A Red Hat konténer-optimalizált megoldásai lefedik a storage, az alkalmazás szolgáltatás- és menedzsment technológiákat, amelyekhez további költségek nélkül hozzátartozik a fejlesztőeszköz is.