OpenStack Platform 13 a Red Hat-től

A múlt héten a kanadai Vancouverben rendezett OpenStack Summit Vancouver 2018 rendezvény keretében a Red Hat bejelentette a gyártó OpenStack Platform 13-as termékét, amely a Red Hat masszívan méretezhető és agilis felhő infrastruktúra-szolgáltatás (IaaS) megoldásának legújabb verziója. Az OpenStack “Queens” kiadására épülve a Red Hat OpenStack Platform 13 robosztus alapot biztosít a hibrid felhőt implementáló vállalatok digitális transzformációs stratégiái számára, csökkenteni az új technológiai bevezetésével járó nehézségeket a termékben frissen megjelent Fast Forward frissítési képesség révén, illetve továbbfejlesztett integrációt is nyújt számos modern, feltörekvő technológia számára.

Az igen gyorsan változó, digitális technológiákra épülő versenyképesség korában a vállalatok azzal szembesülnek, hogy az egyik legfontosabb üzleti megkülönböztetést az IT szolgáltatások transzformációinak sikeressége jelenti számukra. A modern IT rendszerek egyik legfontosabb jellemzője, hogy gyorsabban férnek hozzá az informatikai erőforrásokhoz, miközben ezzel párhuzamosan új képességeket és innovációt biztosítanak a fejlesztők számára. A Red Hat OpenStack platform célja, hogy felgyorsítsa az alkalmazások és szolgáltatások létrehozását és bevezetését, lehetővé téve a vállalatok számára a magasabb fokú innovációt egy bővíthető és közvetlenül bevethető privát felhő használatán keresztül. A Red Hat OpenStack Platform 13-mal a vállalati IT környezet még agilisabbá és hatékonyabbá válhat, olyanná, ami készen áll a feltörekvő digitális technológiák jelentette lehetőségek közvetlen befogadására.

A működési hatékonyság növelése az agilitás segítségével

A Red Hat OpenStack Platform 13 segítségével lehetővé válik, hogy a felhasználók olyan helyben futó (on-premise) felhő architektúrát építsenek fel, amely biztosítja az erőforrások használatának rugalmasságát, skálázhatóságot és egyben növeli a hatékonyságot. Ahhoz, hogy a vállalatok a fenti célt elérhessék, a Red Hat OpenStack Platform 13 széleskörű integrációt biztosít a Red Hat egyéb felhőtermékeivel és technológiáival, ezek a következők:

  • A Red Hat Cloudforms a hibrid felhő infrastruktúrák általános menedzsmentjét teszi egyszerűvé;
  • A Red Hat Ceph Storage egy nagy mértékben skálázható, szoftver alapú integrált storage megoldás, ami akár több száz virtuális gép gyors porvizionálását is biztosítja akár egyetlen snapshot használatával;
  • A Red Hat OpenShift Container Platform a benne megvalósított Linux konténer-technológia és Kubernetes alapú orkesztráció segítségével lehetővé teszi, hogy a Red Hat OpenStack Platform 13 egy tökéletesen kiterjeszthető platformmá váljék a felhőkész (cloud native) alkalmazások kiszolgálására.

Egyszerűsített frissítések a Fast Forward technológiának köszönhetően

A hosszú-életű kiadások közötti frissítések egyszerűsítése indokolja, hogy a Red Hat OpenStack 13 bevezetett egy új módszert, az úgynevezett Fast Froward upgrade technológiát, egy olyan funkciót, ami az IT üzemeltetőket támogatja abban, hogy a legújabb OpenStack innovációkat is egyszerűen, az esetleges kockázatok minimalizálásával, konzisztens módon telepíthessék saját környezeteikben. A Red Hat OpenStack Platform director használatával a Fast Forward upgrade lehetővé teszi, hogy a felhasználók a legfrissebb upgrade utat járják be, ezáltal hozzájuthatnak a közösség által elkészített és hathavonta kiadott legfrissebb funkciókhoz, képességekhez, vagy maradhatnak a támogatott kiadásokon, amelyek hosszabb frissítési ciklusokat jelentenek. A legutolsó kiadás esetén azok a felhasználók, akik OpenStack Platform 10-ről váltanak úgy frissíthetnek Red Hat OpenStack Platform 13-ra, hogy ehhez nincs szükség további hardverre és a folyamat is jóval kevesebb újraindítást kíván.

Innováció, ahogy az üzlet kívánja

A Red Hat OpenStack Platform 13 a nyílt, közösségi fejlesztésű innováció révén – ami mögött a Red Hat tudása és támogatása is áll – olyan felhőalapú platformot valósít meg, ami párhuzamba állítja az innovációt és az agilitást a stabilitás, a rendelkezésre állás és a fokozott biztonság iránti vállalati igényekkel. A Red Hat OpenStack Platform 13 lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsabban és biztonságosabban vágjanak bele új dolgokba, innovatív módokon, mint:

  • Konténer alapú OpenStack szolgáltatások révén: A korábbiakban a Red Hat OpenStack Platform 12 bevezette az OpenStack szolgáltatások konténerizációját, ezáltal is növelve a a frissítések, a rollback folyamatok és a szolgáltatások kezelésének rugalmasságát, miközben az üzemeltetők részéről csökkent a felhőkomponensek komplexitása. A Red Hat OpenStack Platform 13 a Red Hat OpenStack kínálatában első ízben az OpenStack valamennyi komponensének konténerizációját támogatja, beleértve a hálózatot és a stoage-et is.
  • Az OpenStack frissített biztonsági képességeivel: A biztonsággal kapcsolatos projektek, mint például az OpenStack Barbican integrálása révén a Red Hat OpenStack Platform 13 bérlői-szintű életciklus-menedzsmentet biztosít a titkosítással kapcsolatos területeken, például a jelszavak, tanúsítványok és kulcsok kezelése során. A Barbican bevezetésével immár elérhetők a titkosítással kapcsolatos használati esetek, például a Cinder titkosított volume-támogatása, a Glance image-ek aláírása és a Swift objektumok titkosítása. A Red Hat OpenStack Platform 13 emellett kibővített TLS használatot is biztosít az olyan belső kommunikációs szolgálktatások esetén, mint a VNC, az OpenDaylight és a Redis. Ezen funkciók bevezetése az ügyfelek számára lehetővé teszi, hogy jobban megfeleljenek a biztonsági szabványoknak, például a FedRAMP-nak, a SecNumCloud-nak és egyéb iparág-specifikus kockázatkezelési keretrendszereknek.

Iparágakon átívelő ügyfél- és partneri együttműködés

A Red Hat OpenStack platform, kiegészülve a és a Red Hat vezető szerepével a nyílt forráskód területén, egységes tapasztalatot képes biztosítani a szolgáltatások, a támogatás, a használati-modell és az életciklus-kezelés terén, ezáltal segítve különböző iparágakban működő IT csapatokat. Több száz ügyfél alapozza hibrid és privát-felhő megoldásait a Red Hat OpenStack platformra különböző alkalmazás-környezetekben, mint például a BBVA, a Cambridge-i Egyetem, a FICO, a Massachusetts Open Cloud, a Turkcell, az Oak Ridge National Laboratory, a Paddy Power Betfair, a UKCloud, aCathay Pacific vagy éppen az IAG.

A Red Hat OpenStack platform mögött olyan robusztus partneri ekorendszer áll, mint többek között a Dell EMC, az Intel, a Lenovo, a NetApp és a Rackspace, a Cisco, az Ericsson, a Huawei, a NEC és a Nokia. Erre az ekorendszerre épülve a Red Hat OpenStack Platform 13 olyan újításokat kínál, amelyeket például a távközlési szolgáltatók használhatnak kritikus alkalmazások és végfelhasználói szolgáltatások telepítésére, futtatására és fejlesztésére. Erre hozható példaként:

  • Az OpenDaylight integrálása és támogatása, ami egy moduláris nyílt forráskódú platform a szoftver alapú hálózatok (SDN) testreszabásához és automatizálásához a Red Hat OpenStack Platform directoron keresztül. Az integráció célja, hogy nyílt szoftverekre épülő adaptív hálózati megoldásokat biztosítson az ügyfelek számára.
  • Valós idejű KVM compute implementáció, ami a Red Hat Enterprise Linux Real Time kernelre épülve támogat olyan környezeteket, ahol igen alacsony késleltetésre van szükség.