Red Hat OpenShift 4

Red-Hat-OpenShift-Containerplatform-1088x725A vállalati Kubernetes újraértelmezése a teljes stack automatizációjával

 

 

A május első napjaiban, Bostonban megrendezett Red Hat Summit eseményen a Red Hat bejelentette a Red Hat OpenShift 4 termékét, vagyis a következő generációs vállalati Kubernetes platformját, ami az éles felhasználási környezetekben jelentkező komplex konténer-orkesztrációs feladatok és problémák megoldására kíván a korábbiaknál is teljesebb választ adni. Az OpenShift 4 célja az, hogy a hibrid felhőben biztosítson valódi felhő-élményt a Kubernetes implementációkra vonatkozó automatizált frissítéseken keresztül. A fejlesztői rugalmasság és a Kubernetes Operátorok társítása segíti azt, hogy egy valóban biztonságos és stabil, következetes alap álljon rendelkezésre a felhőre tervezett (cloud native) felhasználási környezetek számára. Immár több min 1000 jelentős ügyfél használja nap mint nap, éles környezetben az OpenShift konténer platformot az alkalmazások fejlesztése, telepítése és futtatása során, ezek közé tartozik többek között az ANZ Bank, a Banco Santander, a Cathay Pacific, a Copel Telecom, a GE, a Lufthansa Technik, a Macquarie Bank, a Miles and More GmbH, a Paychex, a Porsche Informatik, a Sabre, a Swisscom AG, a Via Varejo, és az X Orange, valamint az idei Red Hat Innovation Awards nyertesei, a BP, a Deutsche Bank, az Emirates NBD, az HCA Healthcare és a Kohl.

A hibrid- és multicloud implementációk napjainkra ipari szabvánnyá váltak. Egy IDC előrejelzés szerint 2020-ra a globális vállalatok több mint 90%-a rendelkezni fog multicloud stratégiával. A Red Hat OpenShift 4 leegyszerűsíti a hibrid és multicloud megoldások bevezetését azáltal, hogy segítségével felgyorsul az új alkalmazások telepítése, segít abban, hogy a vállalatok versenyelőnyre tehessenek szert és megkülönböztethessék magunkat napjaink felfokozott piaci környezeteiben.

A felhő egyszerűsítése és automatizálása minden területen

Azzal, hogy a legkülönbözőbb területek számára tervezték, a Red Hat OpenShift 4 a Kubernetes szabvány legfontosabb szereplője, mivel a modern alkalmazásplatformok legjobb gyakorlatainak automatizálására és működtetésére lett optimalizálva. A Red Hat OpenShift 4 egységes felhő élményt ad a hibrid világ számára és automatizálás-központú megközelítést biztosít:

 • Önmenedzselő platformot ad a hibrid felhő esetén, ami felhő-szerű működést jelent a teljes hibrid felhőre kiterjedő automatikus szoftverfrissítések és életciklus-menedzsment révén, mindezt a megbízható és stabil Red Hat Enterprise Linux és Red Hat Enterprise Linux CoreOS alapokra építve. Ez magasabb szintű biztonságot, auditálhatóságot, megismételhetőséget, egyszerű kezelhetőséget és nagyobb felhasználói élményt biztosít.
 • Elérhető és támogatott nem csak helyi hardverkörnyezetekben (bare metal) és magánfelhőkön (például OpenStack alapokon), hanem a legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatók kínálatán keresztül is, mint az Alibaba, az Amazon Web Services (AWS), a Google Cloud, az IBM Cloud és a Microsoft Azure.
 • Az egyszerűsített és áramvonalas, automatizált folyamatokra épülő telepítés igen gyors bevezetést tesz lehetővé.
 • Egyszerűsített alkalmazás-telepítés és életciklus-menedzsment a Kubernetes Operátorok használatával. A Red Hat a Kubernetes Operátorok használatának az úttörője, amivel automatikus alkalmazás-karbantartást, skálázást és hibakezelést lehet megoldani komplex alkalmazások esetén. Az OpenShift 4 esetében a használt operátorok a Red Hat OpenShift Certified Operator minősítéssel rendelkeznek. A széles partneri ekorendszernek köszönhetően az OpenShift 4 számos olyan alkalmazást tartalmaz, amit közvetlenül lehet szolgáltatásként felhasználni és futtatni (run as a service) a teljes hibrid felhőn belül.
A megbízható vállalati Kubernetes

A Red Hat OpenShift Container Platform egy tanúsított, szabványos Kubernetes megoldás, amit a CNCF (Cloud Native Computing Foundation) igazolt. Ezen túlmenően az egyetlen olyan vállalati Kubernetes megoldás, ami a világ első számú vállalati Linux platformjára épül, kiegészülve a Red Hat által nyújtott nyílt forráskódú tudással és ekorendszerrel. A Kubernetes közösség egyik vezető résztvevőjeként a Red Hat finomhangolta a vállalati felhasználásra szánt OpenShift 4-ben a Kubernetes-t, biztonságilag megerősítette azt, majd ezeket a változtatásokat folyamatosan visszajuttatja a közösség számára.

A biztonsági és stabilitási szempontok megtartása melletti még rugalmasabb telepítés biztosítására az OpenShift 4 esetén megjelent futtatási lehetőségként a Red Hat Enterprise Linux CoreOS, a klasszikus Red Hat Enterprise Linux OpenShift-specifikus beépülő (embedded) változata. A Red Hat Enterprise Linux CoreOS-szel egy még nagyobb választási szabadság kerül a vállalatok kezébe a Kubernetes telepítéséhez, használatával egyszerűen lehet teljesen megváltoztathatatlan (úgynevezett immutable), konténeroptimalizált Linux környezetet létrehozni. A CoreOS használatával a biztonsági képességek és a stabilitás továbbra is a legfontosabb szempont marad, az automatikus frissítések kezelését a Kubernetes menedzseli az OpenShift-en keresztül, akár gombnyomásra engedélyezett módon. Mindez a karbantartási feladatok csökkentését és végső soron az üzleti hatékonyság növelését eredményezi.

A fejlesztők innovátorrá tétele

A legtöbb IT szervezet számára elengedhetetlen az alkalmazásfejlesztés, mivel az a digitális átalakulás felgyorsításának egyik eleme. Az OpenShift 4 partner az alkalmazásfejlesztés változó igényeinek a kiszolgálásában, például egy stabil, kiszámítható platformot jelent az alkalmazásfejlesztők számára az alábbiakkal:

 • Az önkiszolgáló automatizációs és alkalmazás-szolgáltatások segítséget adnak a fejlesztőknek ahhoz, hogy biztosítsák az alkalmazás-szolgáltatások igény szerinti telepítését és az Operátorokra építve automatizálják a konténerizált alkalmazások build és deploy folyamatait.
 • A Red Hat CodeReady Workspaces (webes, Kubernetes-natív fejlesztőeszköz) lehetővé teszik a konténertechnológia és a Kubernetes orkesztráció teljesítményének kihasználását, miközben egy, a mindennapi gyakorlatból már ismerős integrált fejlesztési környezetben (IDE) dolgoznak. A CodeReady Workspaces használata konzisztensebb, együttműködés fókuszú és védettebb, mintha a konténereket vagy a virtuális gépeket helyben, például a saját laptopján futtatná a fejlesztő. Tartalmazza mindazokat az eszközöket és függőségeket, amelyek szükségesek egy web alapú IDE-ben a konténeralkalmazások kódolásához, build-jéhez, teszteléséhez, futtatásához és hibakereséséhez.
 • Az OpenShift Service Mesh egyetlen megoldásban egyesíti az Istio, Jaeger és Kiali projekteket és a mikroszolgáltatások alapú architektúrák kommunikációs logikáját kódolásában az olyan támogatást, amivel a fejlesztői csapatokat szinte csak az üzleti logika működésére kell hogy fókuszáljanak.
 • A Knative serverless alkalmazások létrehozására szolgál, ami ideális platformot jelent az úgynevezett FaaS (Function as a Service) típusú megoldások létrehozására, telepítésére és menedzselésére. A Knative képességek között megtalálhatók a scale-to-zero, az autoscaling, az in-cluster build vagy az eventing framework, valamennyi a Kubernetes alapon történő felhő-natív alkalmazások létrehozását célozva. A Knative is a fejlesztői hatékonyság egyik eszköze kíván lenni, elsősorban ott, ahol a kód komplexitását a build, deployment és menedzsment területeken szeretnénk csökkenteni.
 • A KEDA (Kubernetes-alapú eseményvezérelt autoscaling), a Microsoft és a Red Hat együttműködésének egyik eredménye, támogatja a szerver nélküli eseményvezérelt konténerek telepítését Kubernetes felett, lehetővé téve az Azure funkciókat használatát OpenShift-en belül. Lehetővé teszi az eseményalapú, szerver nélküli funkciók egyszerű és gyors fejlesztését akár hibrid felhő, akár on-premise környezetekben, mindezt a Red Hat OpenShift segítségével.
 • Az OpenShift Certified Operátorok valódi képességei akkor nyilvánulnak meg, amikor OpenShift-en, Red Hat Middleware környezetben használunk Operátor-képes alkalmazásokat a kritikus integrációs és folyamat-automatizációs problémák megoldására. Ilyenkor válik lehetővé, hogy a vállalati IT részlegek az Operátorok nyújtotta képességekre építve egységesítsék a fejlesztői környezeteiket, lehetővé téve a fejlesztők számára a teljes fókuszálást a szolgáltatás-kódolásra, mindenféle egyéb zavaró tényezők (pl. frissítések és karbantartások figyelembe vétele a kódolás során) figyelmen kívül hagyásával.
 • Az Operátorokat használó Red Hat OpenShift Container Storage 4 (gluster storage) jelenleg még fejlesztési fázisban van, azonban hamarosan része lesz az OpenShift ekorendszernek. Rendkívül skálázható perzisztens tárolást biztosít az olyan felhőalapú alkalmazások számára, amelyek titkosítást, a replikációt és magas rendelkezésre állást kívánnak meg a hibrid felhőkörnyezetekben működve. Használatával a különböző alkalmazásfejlesztő és üzemeltető team-ek dinamikusan lesznek képesek biztosítani perzisztens tárhelyet (volume-okat) az olyan alkalmazások számára, mint az SQL / NoSQL adatbázisok vagy éppen a CI / CD folyamatok implementációi és a mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML).