Új Ansible termékek a Red Hat kínálatában

A Red Hat a napokban mutatta be az univerzális Ansible platformra épülő legújabb termékeit, amelyek még közelebb hozzák a vállalatok számára a korszerű automatizálási megoldások használatát.

Az Ansible egy alapjaiban új típusú koncepcióra épülő nyílt forráskódú automatizálási technológia, ami kifejezetten a vállalati IT környezetek menedzsmentjében jelentkező (és automatizációt igénylő) feladatok megoldását célozza vállalati mérettől függetlenül. Éppen amiatt válhatott a legnépszerűbb és legszélesebb körben használt nyílt forráskódú IT automatizációs technológiává, mivel a tervezése során elsődleges szempont volt az egyszerű bevezethetőség, használat és megérthetőség. Az Ansible fejlesztése során közel 3000 egyéni fejlesztő több mint 32000 hozzájárulásával elérte azt, hogy a technológia gyakorlatilag valamennyi meghatározó iparágban jelen van. Az Ansible mögött, annak 2015-ös felvásárlása óta a Red Hat áll, így az Ansible vállalati háttérrel megerősödve ad segítséget az IT menedzsment jelentette kihívások komplexitásának és költségeinek csökkentésében, legyen szó hagyományos, felhő alapú vagy hibrid környezetekről.

A nemrég San Franciscoban megrendezett AnsibleFest rendezvényen a Red Hat néhány olyan új Ansible innovációt jelentett be, amelyek eddig hiányoztak a termékpalettáról és segítségükkel még teljesebb válasz adható az akár a teljes vállalati IT környezeteket lefedő automatizálási igényekre. A bejelentéseknek megfelelően a Red Hat Ansible portfóliójának elemei a következőkre bővültek:

 • A Red Hat Ansible Engine egy új elem a termékpalettán, ami a gyakorlatban a közösségi Ansible automatizálási projekt mögött biztosítja a Red Hat globális, vállalati szintű támogatását, így immár azon felhasználók is elérhetik ezt támogatási formát, akik megelégszenek a közösségi termék funkcionalitásával
 • A Red Hat Ansible Engine Networking Add-on egy termékben tartalmazza azokat a hálózati platform-modulokat, amelyekkel specifikus hálózati eszközök IT automatizálása valósítható meg (támogatott formában)
 • A Red Hat Ansible Tower 3.2 az Ansible automatizálási menedzsment platformjának legújabb változataként teljeskörű megoldást ad a nagyvállalati automatizálási igényekre, beleértve az olyan funkciókat is, mint a grafikus felület, a REST interfész, a jogosultság-kezelés, stb.

A Red Hat Ansible Tower ahhoz is segítséget biztosít, hogy a korábban különböző termékekben “szétszórtan” jelen lévő IT automatizálási funkciókat egyetlen termékben egyesítve nagymértékben leegyszerűsítse és hibamentesítse az ismétlődő, automatizálható menedzsment folyamatokat. Az Ansible Tower jelentette támogatás igen nagy segítség azon vállalatok számára, akik DevOps elvek gyakorlati implementálását kívánják megvalósítani, gyakorlatilag egységes menedzsment platformot biztosít a DevOps világ két nagy szereplője, a fejlesztés és az üzemeltetés számára.

Ansible_DevOps

Red Hat Ansible Engine

Az Ansible biztosította automatizálási képességek segítségével a fejlesztői és az üzemeltetési csapatok könnyebben és gyorsabban telepíthetik az informatikai szolgáltatásokat, alkalmazásokat és környezeteket, a termék biztosítja számukra az akadályok megszüntetését a rutin tevékenységek automatizálásával. Az Ansible Engine segítségével a Red Hat első alkalommal kínál vállalati hátterű támogatást a nyílt forráskódú automatizálási technológia számára. Amíg az az Ansible közösség célja a termék minél gyorsabb fejlődése és az újítások implementálása, addig sok vállalat inkább a biztonságot, a stabilitást és a megbízhatóságot preferálja. Az Ansible Engine segítségével ezen vállalati igények kerülnek úgy kielégítésre, hogy sem az innováció jelentette előnyökről, sem a biztonságról nem szükséges lemondani. A Red Hat Ansible Engine legfontosabb jellemzői:

 • Az Ansible automatizálási képességek kiegészítése valódi vállalati-szintű támogatási háttérrel
 • Munkaidőben vagy munkaidőn túl is elérhető támogatás a Red Hat globális támogatási szervezetén keresztül
 • A Red Hat előfizetés által biztosított valamennyi előny és lehetőség biztosítása (pl. SLA alapú hibakezelés, rendszeres hibajavítások, biztonsági frissítések stb.)

A Red Hat Ansible Engine mellett egy új kiegészítő termék a Networking Add-on, ami napjaink modern vállalati infrastruktúráinak speciális szeletére, a hálózattal kapcsolatos automatizációra fókuszál. A hálózat-automatizáció segítségével a vállalatok számára megnyílik az út ahhoz, hogy az Ansible környezetben azokat az immár a Red Hat által támogatott modulokat használják, amelyeket a hálózati eszközök gyártói fejlesztettek és tartanak karban saját eszközeik menedzselésére, automatizálására. A termék részeként teljeskörű Ansible automatizálási támogatás érhető el a következő modulokhoz:

 • Arista (EOS)
 • Cisco (IOS, IOS-XR, NX-OS)
 • Juniper (Junos OS)
 • Open vSwitch
 • VyOS

Red Hat Ansible Tower 3.2

Ahogy a vállalatok elkezdik bevezetni az Ansible automatizálási technológiát, folyamatosan jelennek meg az igények az így támogatott környezetek irányítására, menedzselésére és hatékony skálázására. Az Ansible Tower ezen újtípusú igények kielégítésére ad eszközt a vállalatok számára, egyrészt az automatizált rendszerek hatékony menedzsmentje, másrészt a többrétegű környezetek optimalizálása és olyan szolgáltatások, mint nagyobb biztonság és delegációs képességek révén.

A Red Hat Ansible Tower 3.2 néhány új vagy továbbfejlesztett szolgáltatása és képessége a következő:

 • Még globálisabb menedzsment
  • A frissített leltárkezelés lehetővé teszi, hogy egyéni nézeteket hozzunk létre a menedzselt eszközök attribútumainak használatával
  • A Tower példánycsoportok, amelyek dedikált kapacitásokat nyújtanak specifikus szervezetek és leltárak számára
  • A Tower izolált node-ok lehetővé teszik a lokális utasítás-végrehajtás képességét távoli helyszínek esetén is
 • Még rugalmasabb automatizáció
  • Az SCM leltár-támogatás lehetővé teszi a különböző csapatok számára, hogy saját maguk menedzseljék (programozható módon) saját automatizációs igényeiket és infrastruktúráikat
  • A beilleszthető jogosultságok révén a felhasználók saját jogosultság-típusokat hozhatnak létre, integrálhatnak külső (harmadik féltől származó) jogosultsági tárakat, rendszereket

A meglévő Ansible Tower ügyfelek számára lehetőséget biztosít a Red Hat, hogy amennyiben igénylik, a meglévő Ansible Tower előfizetésüket kiegészítsék az Ansible Engine támogatási opcióval (előfizetéssel).