Red Hat Ansible Automation Platform for Edge

A korábban a vállalatok adatközpontjaiban működő megoldások napjainkra kezdenek sokkal szélesebb felhasználói területet lefedni, a végponti környezetek bevonásával (edge computing) ezen „klasszikus” megoldások lefedettsége jelentősen kibővült. Nincs ez másként az IT automatizációs megoldások, azon belül is a Red Hat Ansible Automation platform esetén, egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az automatizációba a teljes infrastruktúrát, beleértve a végponti, akár csekély számítási kapacitással rendelkező (ugyanakkor számosságában jelentős) eszközöket is.

Mit jelent a Red Hat Ansible Automation platform for Edge?

A Red Hat Ansible Automation Platform for edge (illetve hivatalos terminológia szerint Red Hat Ansible Automation Platform for Distributed Computing) a végponti (edge) eszközök kezeléséhez kifejlesztett automatizálási platformot jelenti A platform lehetővé teszi, hogy olyan komplex rendszerek automatizálását valósítsuk meg, ahol akár nagyszámú végponti eszköz integrálása valósul meg. Az automatizáció olyan környezetekre is vonatkozik, ahol a rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak, például ipari berendezések, kiskereskedelmi rendszerek, közlekedési infrastruktúra vagy egészségügyi eszközök. Jó, a gyakorlatból vett használati eset a technológia alkalmazására például gépkocsik intelligens fedélzeti rendszereinek a (távoli, központi) automatizálása (Ford), vagy vasúti berendezések távoli menedzsmentje (SBB AG - svájci szövetségi vasutak).

A Red Hat Ansible Platform for edge egy önálló szoftvertermék, kifejezetten az edge környezetekre lett tervezve, amelyek jellemzője az erőforrások korlátozott rendelkezésre, illetve az, hogy ezek az eszközök jellemzően távoli helyszíneken (is) kerülnek telepítésre.
A Red Hat Ansible Automation Platform for edge számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek nem részei a „hagyományos” Red Hat Ansible Automation Platformnap, például:
  • végponti csomópontok: Távoli végrehajtási csomópontok, amelyeket az edge környezetekben lehet telepíteni az automatizálási feladatok végrehajtásához.
  • automatizálási hálózat (mesh): Rugalmas és méretezhető architektúra, amely megkönnyíti a terhelés elosztását egy nagy méretű és kiterjedt környezetben.
  • edge működéshez tervezett és fejlesztett Ansible modulok: Olyan modulok, amelyeket kifejezetten az edge környezetben való használatra terveztek.
A megoldásban az Ansible Automation Platform az automatizálási hálózatot (automation mesh), egy rugalmas és méretezhető architektúrát használja arra, hogy biztosítsa a terhelés elosztását egy nagy és kiterjedt környezetben (worker node-ok hálózatában). Kapcsolatot teremt a távoli végrehajtási csomópontok és egy központi automatizálási vezérlő között.
Ennek felépítését az alábbi ábra mutatja be:
 
 
Az automatizálási háló (mesh) az alábbi elemek automatizációját támogatja:
  • Elosztott coputing eszközök
  • A távoli végpontokon működő IoT eszközöket leíró leltár(ak), katalógusok
  • Hálózati végponti eszközök
  • Windows és Linux végponti eszközök életciklus-kezelése
  • Felhasználói inpout adatokra vagy beavatkozásokra történő válaszesemények