Manapság az AI, illetve az AI támogatott technológiák jelentik az IT egyik fő irányát, így a vállalati megoldások, köztük az OpenShift konténer platform sem maradhat ki ebből a mainstream-ből. A Red Hat AI kihívásra adott számos válasza közül az egyik az OpenShift AI megoldást. A Red Hat OpenShift AI nem egy konkrét szoftverterméket jelent, sokkal inkább áll szoftvermegoldásokból és azokat kiegészítő szolgáltatáscsomagból, ami azt célozza, hogy vállalati szinten is ki tudjuk használni a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) jelentette előnyöket.

Mit jelent az OpenShift AI?

Az OpenShift AI alapját a Red Hat OpenShift Container Platform egy speciális változata, a Red Hat OpenShift Data Science adja. Az OpenShift AI esetén ez a termék egészül olyan eszközkészlettel, amit az AI/ML specifikus problémák kezelésére lehet használni, mint:
 • Központi repository az AI/ML artifact-ok tárolására és kezelésére
 • Eszközkészlet az ML életciklus automatizálására, ami lefedi az adatok előkészítésétől a modell megvalósításán át annak implementációjáig a teljes életcikust
 • Olyan monitorozási rendszer, amivel nyomon követhető az AI/ML modellek működés során mérhető teljesítménye

Az OpenShift AI meghatározó komponensei a következők:

 • Red Hat OpenShift Data Science: Speciális OpenShift verzió AI/ML specifikus modellek és azokra épülő alkalmazások létrehozásához, futtatásához
 • Red Hat OpenShift Pipelines: OpenShift szoftverkomponens az alkalmazáséletciklus automatizálásához, az adat előkészítéstől a modellképzésig és telepítésig.
 • Red Hat OpenShift Metrics és Logging: OpenShift szoftverkomponensek az OpenShift platform, illetve az azon futó alkalmazások, jelen esetben az AI/ML alkalmazások metrikáinak és naplóinak gyűjtéséhez, tárolásához és elemzéséhez.
 • Red Hat OpenShift Service Mesh: OpenShift szoftverkomponens a mikroszolgáltatásokon alapuló alkalmazások kezeléséhez és monitorozásához, ideértve az AI/ML alkalmazásokat is.
A fentieken túl a Red Hat OpenShift AI számos egyéb funkciót is biztosít, amelyek segítenek az AI/ML alkalmazások létrehozásában, telepítésében és kezelésében, például:
 • Integráció a népszerű AI/ML keretrendszerekkel, mint például a TensorFlow-val, a PyTorch-csal és a Scikit-Learnnel. Az integráció megkönnyíti ezen keretrendszereket használatát az AI/ML alkalmazások létrehozása és telepítése során.
 • Támogatás a GPU gyorsításhoz. A Red Hat OpenShift AI támogatja a GPU gyorsítást, amely javíthatja az AI/ML alkalmazások teljesítményét.

Milyen előnyöket biztosít a Red Hat OpenShift AI?

A Red Hat OpenShift AI egy átfogó platform, segíti a vállalatokat az AI/ML alkalmazások fejlesztésének és telepítésének egyszerűsítésében és gyorsításában. Konzisztens alapot, eszközkészletet és monitorozási rendszert biztosít az AI/ML alkalmazások létrehozásához, telepítéséhez és kezeléséhez hibrid felhőkörnyezetekben. Az OpenShift AI használata számos előnyt biztosít, mint például:
 • Konzisztencia: A Red Hat OpenShift AI a Red Hat OpenShift-re épül, ami napjaink vezető, teljes mértékben Kubernetes kompatibilis konténer-menedzsment platformja. Konzisztens alapot biztosít az AI/ML fejlesztéséhez és telepítéséhez, függetlenül attól, hogy az alkalmazások helyben (on-prem), a privát vagy nyilvános felhőben, vagy akár végponti (edge) környezetben működnek.
 • Hatékonyság, egyszerű használat: A Red Hat OpenShift AI olyan eszközkészletet biztosít, ami egyszerűvé teszi az AI/ML alkalmazások fejlesztését, telepítését és kezelését. Ezek az eszközök felhasználóbarát kialakításúak és csökkentik a manuális munka mennyiségét.
 • Skálázhatóság: A Red Hat OpenShift AI nagy és összetett AI/ML alkalmazások létrehozására lett tervezve és fejlesztve, telepíthető helyben vagy a nyilvános felhőben, a mindenkori teljesítmény igényeknek megfelelően skálázható kis méretektől akár az igen nagy környezetekig.
 • Biztonság: A Red Hat OpenShift AI biztonság szempontjából képes megfelelni az igen szigorú előírást támasztó szervezetek igényeinek is. Ennek érdekében számos biztonsági funkciót tartalmaz, mint például a szerepkör alapú hozzáférési vezérlést (RBAC) és az adatok és alkalmazások védelmét szolgáló titkosítást.

Hol használható sikerrel az OpenShift AI?

Az OpenShift AI már manapság is számos területen eredményesen használható technológiát jelent, de melyek is azok a területek, ahol különösen hasznos segítséget ad? Ilyenek lehetnek az alábbiak:
 • Csalásfelismerés: A Red Hat OpenShift AI segítségével olyan AI/ML modelleket tudunk építeni és telepíteni, amelyek valós időben képesek csalásokat észlelni.
 • Egészségügy: A Red Hat OpenShift AI segítségével olyan AI/ML modelleket lehet építeni és telepíteni, amelyek segítenek betegségek diagnosztizálásában, a betegségek lezajlásának előrejelzésében és személyre szabott kezelési terv készítésében.
 • Pénzügyi szolgáltatások: A Red Hat OpenShift AI segítségével olyan AI/ML modelleket hozhatunk létre és telepíthetünk, amelyek segítenek jobb befektetési döntések meghozatalában, veszélyes (hamis) tranzakciók azonosításában.
 • Gyártás, manufacturing: A Red Hat OpenShift AI segítségével AI/ML modelleket hozhatunk létre és telepíthetünk, amelyek segítenek optimalizálni a gyártási folyamatokat, előrejelezni a különféle berendezések meghibásodását.
 • Kereskedelem, retail: A Red Hat OpenShift AI segítségével AI/ML olyan modelleket hozhatunk létre és telepíthetünk, amelyek segítenek személyre szabott termékajánlásokat adni, optimalizálni az árukészleteket és előrejelezni a vásárlói keresletet.