A Nagios egy nagyteljesítményű, szabványos IT menedzsment eszköz, illetve egy IT rendszermonitoring szoftvermegoldás, ami elsősorban komplex vállalati környezetek, IT infrastruktúrák mindennapos üzemeltetéséhez ad hatékony támogatást.

A Nagios napjaink egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben alkalmazott nyílt forráskódú rendszerfelügyeleti megoldása. A Nagios – hasonlóképpen számos nyílt forráskódú projekthez – több változatban is elérhető a felhasználók, köztük vállalatok számára, ezek között megtalálható a teljesen közösségi alapokra épülő Nagios Core és a Nagios, mind gyártó által kiegészített és támogatott enterprise Nagios termékcsalád, ez utóbbi elemei előfizetéses alapon elérhető változatokat jelent. A Nagios termékcsalád a vállalatok rendszermenedzsmenttel kapcsolatos igényeinek, elvárásainak igen széles skáláját képes lefedni, kezdve az alap felügyeleti képességeket jelentő igények kiszolgálásától a legkifonumultabb igényekre és követelményekre is választ adó, speciális területeket (pl. naplómenedzsment) érintő funkciókig.
A Nagios nagyvállalati igényekre optimalizált eszközkészlete a Nagios XI illetve a Nagios Log Server szoftverkomponenseket jelenti, ezen szoftverek egymás funkcionalitását kiegészítve a nagyvállalati felhasználók számára teljeskörű rendszerfelügyeleti megoldást biztosítanak.