Szolgáltatásközpontú transzformáció

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink

  • Erőforrástervezés OpenShift (Kubernetes) számára
  • Konténer registry kialakítása és/vagy meglévő integrálása
  • OpenShift alatti erőforrás-infrastuktúra bővítési automatizmusának kialakítása
  • Adminisztrátori/alkalmazásgazdai/fejlesztői szerepkörök és jogosultságrendszer megtervezése, kialakítása
  • Szerepkörök és jogosultságrendszer kialakítása és integrációja
  • Szolgáltatáskatalógus és önkiszolgáló frontend megtervezése, kialakítása
  • Hibrid (kézi, automatikus) folyamatok egységes kezelése, integrációja
  • Számlázás, charge-back mechanizmusok kidolgozása, megvalósítása
  • CMDB létrehozás, integráció meglévő CMDB-vel
  • Reporting megtervezése és kialakítása
A szolgáltatás-központúság, a szolgáltatásokra épülő üzleti logika felgyorsítja a vállalatok működését és a technológiai támogatás jelentősen növeli a hatékonyságot. A szolgáltatásokra épülő vállalati IT működésének egyik kulcsa, hogy hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel biztosítjuk a transzformációt és az együttműködést.

Miért gondolkodjunk szolgáltatásokban?

Az alkalmazáslogika jól körülhatárolható és az üzleti szereplők által is ismert és érthető elemi egysége az azt felépítő, illetve abban megvalósuló szolgáltatás. Ezek a szolgáltatások nem keverendők össze a korábbi SOA architektúrák esetében értelmezett webszolgáltatásokkal, habár alapvető hasonlóságok helyenként felfedezhetők köztük.

Az üzleti illetve funkcionáis szolgáltatásokból az alkalmazáslogika építőkocka-szerűen jó közelítéssel felépíthető, ráadásul ezek a szolgáltatások napjaink technológiáival és módszereivel (pl. mikroszolgáltatás alapú architektúrák, konténerizáció, service catalog, DevOps elvek) igen jól együttműködnek, azokkal leképezhetők és kezelhetők.

Milyen problémákkal szembesülünk a szolgáltatásokra épülő szoftvermegoldások esetén?

A szolgáltatások használata a szoftvermegoldások esetén is máshová helyezi a hangsúlyt, azok kezelése, használata, a szolgáltatásokra épülő végrehajtás és a szolgáltatás-alapú kollaboráció jellemzően új, a korábbiaktól eltérő szemléletet és megoldásokat kíván. Szolgáltatások esetén természetessé válik ezen szolgáltatások katalógusba rendezése, gyakran ezen kataógusok (vagy katalógus-központú rendszerek) lesznek az együttműködés központjai, így például mind a felhasználói felületeket, mind a jogosultsági környezeteket ezen katalógusok köré is szükséges építeni.

A vállalati működést meghatározó folyamatokat is a szolgáltatások köré célszerű szervezni, amit egyrészt az igények, másrészt a technológiák jelentette lehetőségek miatt is magasfokú automatizáció jellemezhet, azonban ezen automatizációk illesztése a meglévő (sokszor eltérő szemléletű) környezetekhez kihívásokat jelent.

Miben tudunk segíteni, hogy jól működjön a szolgáltatás-központú megoldás és hogyan biztosítjuk az átmenetet?

Az ULX-nél régóta foglalkozunk üzleti folymatok, teljes alkalmazás-rendszerek szolgáltatás-központú értelmezésével, ezen szolgáltatások rendszerbe szervezésével, röviden a meglévő üzleti környezetek szolgáltatás alapú transzformációjával. Ehhez egyrészt kialakítottuk azt a módszertanunkat, ami támogatást biztosít számunkra (és ügyfeleink számára is) a felmérés és értelmezési folyamat során. Emellett az általunk képviselt technológiák és szoftvermegoldások (mint például a Red Hat OpenShift alkalmazás platform felhő, illetve az azt kiegészítő egyéb komponensek) széles körű támogatást biztosítanak a szolgáltatás-központú automatizált rendszerek létrehozásához, illetve a meglévő környezetek transzformációjához.