DO188 tanfolyam (3 nap)

Kinek ajánljuk ezt a tanfolyamot?

A tanfolyamot elsősorban olyan rendszer-adminisztrátorok, platformüzemeltetők és operatív rendszermérnökök (SRE-k) számára ajánljuk, akik számára még újdonság a konténerizáció és a konténerek világa, azonban szeretnének azzal megismerkedni. Fontos, hogy azon hallgatók számára, akik az OpenShift klaszterek menedzselése és arra konténerizált alkalmazások telepítése iránt érdeklődnek a DO180-as (Bevezetés a konténerizációba és a kubernetes technológiába) tanfolyamunkat javasoljuk!

Miről szól?

A tanfolyam bevezeti a hallgatót a konténerek világába, megismerteti őket azzal, hogy hogyan hozhatnak létre, futtathatnak és menedzselhetnek konténereket Podman és Red Hat OpenShift technológia használatával. A képzés gyakorlati példákon keresztül segíti a konténerizált alkalmazások fejlesztéséhez szükséges alapvető tudás elsajátítását. A tanfolyamon megszerzett ismereteket a későbbiekben a hallgatók valamennyi OpenShift környezetben hasznosan tudják alkalmazni, legyen szó helyben vagy felhőben futtatott OpenShift platformokról. A tanfolyam a Red Hat Enterprise Linux 8.2-es verziójára, az azon működő 4.2-es verziójú Podmanre és az OpenShift Conrainer Platform 4.12-es kiadására épül, mind az elméleti háttér megismerése, mind a gyakorlati feladatok kapcsán ezen szoftververziókkal találkoznak a hallgatók.

A tanfolyam tervezett tematikája

  • Bevezetés a konténerizációba, a technológia áttekintése – Hogyan könnyítik meg a konténerek az alkalmazások fejlesztését
  • Podman alapok – Konténerek menedzselése és futtatása podman használatával
  • Konténer-image-ek – A konténer registry-k alapvető használata, konténer image-ek keresése a registry-ben és azon azok menedzsmentje a registryn keresztül
  • Egyéni konténer-image-ek – Saját (egyéni) konténer-image-ek létrehozása konténerizált alkalmazások számára
  • Az adatok perzisztálása – konténeres adatbázisok használata perzisztens adattárolással
  • Konténerek hibakezelése – A konténer-naplók elemzése és a távoli debugger konfigurálása
  • Több konténerből álló (multi-container) alkalmazások létrehozása a Compose használatával
  • Konténerek orkesztrációja Kubernetes és OpenShift használatával
A tanfolyamok időpontjairól információt itt találhat. Amennyiben kihelyezett vagy egyedi tanfolyamok iránt érdeklődik, illetve jelentkezni szeretne tanfolyamainkra, vagy árajánlatot szeretne kapni, vegye fel velünk a kapcsolatot a training@ulx.hu email címen és/vagy a +36 1 450 0921-es telefonszámon.