Nagyvállalati környezetekben gyakorlatilag szabványos technológiai elemmé vált a konténerizáció, illetve a konténerkörnyezetek működését biztosító konténer-menedzsment platformok használata, azokon belül is a Kubernetes, illetve igen sok esetben a Red Hat OpenShift, mint nagyvállalati Kubernetes implementáció.
Számos vállalati OpenShift bevezetésünk tapasztalata alapján szembesültünk azzal, hogy új Kubernetes / OpenShift alapú projektek, környezetek létrehozása során az egyik legnehezebb és legidőigényesebb lépés a szükséges síkok vagy környezetek létrehozása, beleértve az ott futó hálózati elemeket mint terhelésosztók és tűzfalak. Nagyvállalati környezetben szinte mindenhol használnak jegykezelő rendszereket és automatizációs megoldásokat, azonban azok integrálása a konténer-menedzsment platformokkal számos területre nem terjed ki.


A fenti igények lefedésére készítettük el azt a szabványos Kubernetes operátort, ami Kubernetes / OpenShift környezetek esetén biztosítja, hogy az új környezetek létrehozásához, deploymentjéhez szükséges komponenseket, mint például (de nem kizárólagosan) DMZ környezeteket deklaratív módon, akár az OpenShift gyári konzol felületén keresztül létre lehessen hozni, illetve a platform segítségével annak teljes életciklus-menedzsmentjét le lehessen fedni.
Az általunk elkészített operátor használatával a projektek gazdái, de akár az alkalmazások fejlesztői is egyszerűen hozhatnak létre a munkájukhoz szükséges rendszerkomponenseket úgy, hogy azok igen rövid idő alatt, a korábbi manuális folyamatokhoz képest több nagyságrenddel rövidebb idő alatt élesedhetnek.
Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer lehetővé teszi a környezetek (mint pl. a DMZ) automatizált létrehozását, így azok egy igényként megfogalmazott, (hiba)jegyben feladott igény pozitív elbírálását követően automatizált módon is létrehozhatók.