Üzleti szabályok, összefüggések lefordítása az IT nyelvére

A Red Hat Decision Manager egy nagy teljesítményű, skálázható, nyílt forráskódú üzleti szabálykezelő megoldás, ami emellett erőforrástervezési és komplex eseménykezelési (CEP) stechnológiákat is kínál. Komoly támogatást biztosít a vállalati felhasználók számára az üzleti logika megfogalmazásában és implementálásában, illetve olyan alkalmazások fejlesztése esetén, amelyek az automatizált üzleti döntések használatára építenek. A Red Hat Decision Manager teljes mértékben együttműködik a Red Hat köztesréteg portfóliójával, illetve a Red Hat OpenShift Container Platformmal annak érdekében, hogy a rá építő alkalmazások problémamentesen működhessenek bármilyen infrastruktúra-környezetben, hibrid-felhő implementációban.

A Red Hat Decision Manager használatával az azt használó vállalatok összetett döntési logikát építhetnek be alkalmazásaikba úgy, hogy azokat folyamatosan megfeleltethessék az üzleti környezet és szabályok változásának. A Red Hat Decision Manager használatával megoldott az üzleti és döntési logika, illetve a programkód szétválasztása, egyszerű és átlátható módon határozhatók meg általa az üzleti kifejezések, leegyszerűsíti és hatékonnyá teszi azok implementálását, kezelését, auditálását és megváltoztatását.

A használat során számos modellezési eszköz közül választhatunk, beleértve az üzleti szakembereknek készített web alapú szerkesztőt, a fejlesztők számára hasznos Eclipse plugint, illetve a projekteken dolgozó munkatársak együttműködésére szolgáló kifinomult üzleti automatizálási támogatóeszközöket. Ezek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy a Red Hat Decision Managerrel való munka növelje az üzleti agilitást, konzisztensen és hatékonyan működhessen a döntéshozatal és lerövidüljön az alkalmazások fejlesztési és piacra kerülési életciklusa.

A Red Hat Decision Manager képességei


A Red Hat Decision Manager egy termékben tartalmaz egy nagy teljesítményű, skálázható szabálymotort komplex eseménykezelési képességekkel, egy ületi-erőforrás optimalizáló motort, egyszerűen használható szerkesztő- és modellező eszközöket és egy szabványokra épülő tárolót (repository) az üzleti szabályok, kifejezések tárolására.


RH_features

Döntési szerver

A Red Hat Desicion Manager döntési-támogatási szolgáltatást biztosít kliens alkalmazások számára. Az ezen szolgáltatást megvalósító döntési szerver feladata az üzleti adatok kiértékelése és összehasonlítása a megfelelő szabályok alapján, illetve ezt követően a döntések meghozatala – például az előre meghatározott szabályok figyelembe vétele alapján egy biztosítási igény kiértékelése során a jogosultság megállapítására vagy üzleti tranzakciók esetén a felügyeleti szabályok ellenőrzése és alkalmazása az adott tranzakciókra. A Red Hat Decision Manager számos hatékony algoritmust kínál, ezeket olyan bővítményekkel kiegészítva, mint például a komplex eseményfeldolgozási képességek (CEP), amelyek valós idejű üzleti eseményfeltárást támogatnak. A döntési szerver teljes mértékben támogatja az Object Management Group (OMG) szabványos döntési modelljét és ennek leírónyelvét (DMN – Decision Model Notation).

A döntési szerver rugalmas telepítési lehetőségeket kínál, telepíthető akár olyan Linux konténerre , ami a Red Hat OpenShift Container Platformon működik, emellett működhet önálló, REST-en és JMS-en keresztül elérhető Java alkalmazásként vagy akár közvetlenül is beépülhet Java alkalmazásokba.


RH_features

Szerkesztő-eszközök

A Red Hat Decision Manager optimalizált szerkesztő-eszközöket biztosít mind az üzleti szereplők, mind az alkalmazás-fejlesztők számára:

  • Az üzleti szakértők számára webes szabály-szerkesztő környezetet, a Business Centrált kínálja, ami akár a felhőben (például a Red Hat OpenShift PaaS megoldásán), akár helyben, on-premise módon is működhet. Ez az eszköz egy nagy teljesítményű, ugyanakkor egyszerűen használható üzleti szószedetet is tartalmaz a szabályok gyors és átlátható létrehozásához, menedzseléséhez, beleértve a döntési táblákat (például a lenti ábrán), döntési fákat, eredményjelzőket, doménspecifikus szabálynyelvet vagy az irányított szabályszerkesztést. A szabályok akár külső eszközzel, offline módon (például Microsoft Excel-ben) is szerkeszthetők, ezzel is megkönnyítve az üzleti szereplők munkáját.
  • Az alkalmazás-fejlesztők számára olyan plugin áll rendelkezésre, ami Eclipse-ben vagy Eclipse alapú IDE eszközökben használható a szabály alapú alkalmazások és a natív Java kód integrációjához.


RH_features

Tároló

A Red Hat Decision Manager tartalmaz egy Git alapú tárolót, ami az egyik legnépszerűbb nyílt forráskódú kódrepository megoldás. Ez a tároló szolgál az átfogó és a felhasználók által meghatározható metaadatok tárolására a tárolr adatok kategórizálására, az akár finomra hangolható felhasználói jogosultságok tárolására vagy a szabályok és folyamat-modellek verzókezelésére. A Red Hat Decision Manager támogatja az irányítási munkafolyamatokat a formális változáskezelési szabályoknak való megfelelés biztosítása érdekében, például a fejlesztés során a szabályok módosulása vagy áthelyezése során, legyen szó fejlesztői, teszt vagy produktív környezetekről, tárolókról.


RH_features

Erőforrás-optimalizáló szolgáltatások

A Red Hat Decision Manager olyan eszközöket és szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek segítségével a Java fejlesztők összetett ütemezési és erőforrás-optimalizálási problémákra választ adó alkalmazásokat hozhatnak létre. Ezek a problémák – mint például a műszaktervezés, a szállítási útvonaltervezés és az ellátási lánc optimalizálása – jellemzően nehézkesek, időigényesek és költségesek. A szoftvereszközök és szolgáltatások használatához nem feltétlenül szükséges a fejlett optimalizálási módszerek ismerete, ezért Descision Manager által kínált erőforrás-optimalizáló szolgáltatásokat használva a vállalati felhasználók is könnyedén tudnak optimális üzleti megoldásokat használni az ehhez korábban elendeghetetlen speciális szakértelem nélkül.