Számos vállalat esetében a nyílt forráskódú megoldások bevezetésétől történő idegenkedésnek nem elsősorban technológiai, hanem emberi okai vannak. A technológiát nem kellő mélységgel ismerve, az üzemeltetés során felmerülő felelősség súlya alatt néhányan nehezen szánják rá magukat ilyen megoldások bevezetésére. Sok esetben a félelem forrása a jövőtől, a jövőben megjelenő változásoktól történő idegenkedés. Ezen jogos igényekre a legkézenfekvőbb – a gyakorlatban már számos esetben bizonyított – megoldás olyan „virtuális” rendszermérnökök elérhetővé tétele, akik ugyan nem folyamatosan vannak jelen az adott ügyfélnél, azonban a műszaki problémákkal kapcsolatban garantált módon, állandóan elérhetőek.

Ezen ügyféligények kielégítésére alakítottuk ki az úgynevezett Technical Account Management szolgáltatásunkat, amely személyre – illetve intézményre, vállalatra – szabott rendszermérnöki szolgáltatást jelent. A TAM szolgáltatás során az adott intézmény számára akár dedikált „virtuális” rendszermérnök áll rendelkezésre, aki akár a nap 24 órájában, az év 365 napján elérhető. A szolgáltatás során az ügyfelektől érkező bármiféle műszaki kérdést telefonon fogadja és garantált válaszidővel reagál a bejelentésekre, illetve indokolt esetekben természetesen a helyszínen (ebben az esetben már nem csupán „virtuális módon”) segíti a kérdések megválaszolását, a probléma megoldását.

Ez a módszer, amit már számos magyar vállalatnál és intézménynél alkalmazunk sikerrel, sokkal hatékonyabb, mint a tömeges támogatás és mint a kiszervezett (outsource) feladatvégzés. A tömeges támogatás egyszerűbb problémák megoldására hatékony lehet, de a tapasztalat az, hogy azokat legtöbbször az ügyfelek maguk is megoldják. A TAM támogatás igazán nagy előnye a komplexebb problémák megoldásában van, amikor a tömeges, csupán email-alapú és telefonos megoldással a sokszor napszaktól függően különböző, az ügyfelet, annak előéletét nem ismerő, kevésbé képzett munkatársak már nem tudnak gyors, hatékony megoldást nyújtani. A távoli bejelentkezéssel és kiszállással is bármikor rendelkezésre álló rendszermérnökök saját hatáskörben oldják meg a problémát és adnak azonnali elhárítást. Az erőforráskihelyezéssel szemben a TAM támogatás kiemelt előnye, hogy amíg egy adott kihelyezett munkatárs ismerete, tapasztalata mindig korlátos, és az erőforrást nyújtó vállalatok sem a legtapasztaltabb munkatársukat kötik le szívesen egy adott ügyfélnél, Addig a TAM támogatás esetén a kapcsolattartó mindig azt a rendszermérnököt jelöli ki azonnali segítségnyújtásra, aki az adott technológiának, problémának a legjobb ismerője.

A TAM szolgáltatás azonban többet jelent egy egyszerű rendszermérnöki segítségnél. A technical account managerek – éppen az adott ügyfélhez történő szorosabb hozzárendelésből adódóan – nem csupán adott megoldásokat és technológiákat, hanem az ügyfeleknél működő rendszereket – azok összefüggéseit, kapcsolatait – is ismerik, így ezen rendszerszemléletből adódóan akár műszaki javaslatokat, fejlesztésekkel, bővítésekkel kapcsolatos javaslatokat is hitelesen tudnak adni. A TAM szolgáltatás lényege, hogy a műszaki kapcsolattartó rendszeres időszakonként tájékozódik az ügyfeleknél felmerülő esetleges problémákról (még abban az esetben is, ha ezek konkrét megkeresés formájában nem jutnak el hozzá) és az ügyfél szakembereivel egyeztetve javaslatokat ad ezek megoldására. A TAM egyik fontos feladata, hogy időről-időre tájékoztatja az ügyfél műszaki kapcsolattartóit a náluk alkalmazott szoftvermegoldások megjelenő új funkcióiról, lehetőségeiről, így támogatva az ügyfeleket a mindenkori naprakész tudás megszerzésében.