isometric_ansibleNapjaink vállalatainak központi, meghatározó részét jelentik az adatközpontok. Tekinthetjük ezeket az adatközpontokat a vállalatok agyának, idegrendszerének. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az adatközpontok nélkül a mai vállalatok működése is leáll, gyakorlatilag nincs olyan tevékenység, ami nem építene ezekre a központokra. Az adatközpontok stratégiai szerepéből következik, hogy azok működtetése, a működés megbízhatósága elsődleges prioritás a vállalatok számára. Ahhoz, hogy ezt a működést minden körülmények között a maximális kontroll mellett lehessen biztosítani elengedhetetlen a folyamatok automatizálása, amit az adatközponti automatizációs technológiák és eszközök biztosítanak.

Miért is van szükség automatizácóra az adatközpontokban?

Talán a legfontosabb érv az automatizáció mellett az, hogy az ismétlődő tevékenységek (például szerverek létrehozása, beállítása) időigényes és monoton feladat, amit sok esetben tömegesen kell elvégezni. Egyrészt a feladat lehet komplex, sok lépésből álló folyamat, ami éppen a legfontosabb erőforrást, a jól képzett szakembert használja, holott e feladat automatizálható. Éppen az ismétlődő feladatok monotonitása miatt fennáll a hibázás lehetősége, ami egy alaposan kidolgozott és tesztelt automatizált folyamat esetén ugyancsak minimalizálható (vagy akár teljesen meg is szüntethető).

Ugyancsak az automatizáció mellett szóló érv, hogy pontosan és hitelesen rögzíti, naplózza az általa végrehajtott változtatásokat, biztosítja azt, hogy az informatikai rendszerünkben végzett valamennyi konfiguráció visszakövethető, auditálható legyen. Az automatizációs rendszerek pontos és jól meghatározott szabályrendszer mentén biztosítják a felhasználók számára a műveletek végrehajtását, így garantálva, hogy mindenki csak a számára (szerepköre) által engedélyezett feladatokat hajthassa végre, indíthassa el.

Végül, de nem utolsó sorban az automatizált adatközponti rendszerek képesen olyan felhasználói és programozási felületeket biztosítani, amin keresztül a működés könnyen, egyszerűen átlátható és nyomonkövethető, illetve igen könnyen integrálható más szoftverkörnyezetekkel

Amennyiben szeretne még többet megismerni a modern vállalati adatközpont-automatizációs megoldásokról tekintse át a Red Hat Ansible Automation termék képességeinek bemutatását.