Red Hat Service Interconnect

A Red Hat Summit számos bejelentése közül az egyik, OpenShift szempontból is érdekes újdonság a Red Hat Service Interconnect technológia fókuszba helyezése volt. Intergrációs eszköze ugyan korábban is volt a Red Hatnek (több is, gondoljunk csak a Camelre épülő Red Hat Fuse-ea, vagy az Active MQ alapú Red Hat AMQ-ra, azonban a Red Hat Service Interconnect esetén most más eszközről és megközelítésről van szó. Jelen cikkünkben ezt az új Red Hat eszközt járjuk egy kicsit körül, mutatjuk be a lényegét.

Mit jelent a Red Hat Service Interconnect?

A Red Hat Service Interconnect (RSI) egy olyan szolgáltatás, amely alapvetően Kubernetes klaszterek között biztosít biztonságos kapcsolatot, függetlenül azok helyétől. Ezt úgy teszi lehetővé, hogy biztonságos hálózati "alagutat" hoz létre a klaszterek között, amely lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy úgy kommunikáljanak egymással, mintha ugyanazon a hálózaton lennének.
 
 
Az Red Hat Service Interconnect a nyílt forráskódú Skupper projektre épül, azonban a Red Hat által továbbfejlesztve és kiegészítve (termékesítve) további funkciókat és lehetőségeket nyújt, mint például:
 • Grafikus felhasználói felület az RSI hálózatok kezeléséhez.
 • Policy engine az RSI hálózatok hozzáférésének vezérléséhez.
 • Központi repository az RSI tanúsítványok tárolásához.
Az RSI hasznos megoldás olyan szervezetek számára, amelyeknek biztonságos és skálázható módon kell csatlakozniuk Kubernetes klaszterekhez. Egyszerűen használható és számos olyan funkciót kínál, amelyek az upstream projektben (Skupper) nem találhatók meg.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan előnyt, amit a Red Hat Service Interconnect használata biztosít:
 • Biztonságos kapcsolat: Az RSI az iparágban használt titkosítási algoritmusokat alkalmazza az adatok védelme érdekében.
 • Skálázhatóság: Az RSI bármely méretű, bármely környezetben működő Kubernetes (vagy Kubernetes alapú) klaszterhez képes csatlakoztatni.
 • Használat: Az RSI egyszerűen telepíthető és konfigurálható.
 • Költséghatékonyság: Az RSI költséghatékony módon valósítja meg Kubernetes klaszterek összekapcsolását.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány használati esetet, ahol különösen hasznos lehet a Red Hat Service Interconnect alkalmazása:
 • Helyben futó (on-premise) Kubernetes klaszterek csatlakoztatása a felhő alapú Kubernetes klaszterekhez. Ez a használat lehetővé teszi, hogy az on-premise működő alkalmazásokat kiterjesszük a felhőbe, vagy az alkalmazásokat a felhőbe helyezzük át, miközben megmarad a kapcsolat a helyi infrastrával is.
 • Több Kubernetes klaszter összekapcsolása hibrid-felhő környezetben. Lehetővé teszi az alkalmazások telepítését és használatá több felhőben futó klaszteren (akár különböző szolgáltatókná), miközben ezek menedzsmentje egyetlen helyről történik.
 • Kubernetes klaszterek összekapcsolása többérlős (multi-tenant) környezetekben. Lehetővé teszi az alkalmazások izolálását, miközben a köztük lévő kommunikáció biztosítva van.

A Red Hat Service Interconnect felépítése

A Red Hat Service Interconnect (RSI) architektúrája viszonylag egyszerű. Három fő komponensből áll:
 • Service brokerek: A service brokerek felelősek az RSI hálózatok létrehozásáért és kezeléséért. Általában központi szerveren vannak telepítve, például egy Amazon Web Services (AWS) Elastic Beanstalk példányon.
 • Service Agentek: A service agentek valamennyi, az RSI által "lefedett" Kubernetes klaszteren telepítve vannak, amelyeket csatlakoztatni kell az RSI hálózathoz. A biztonságos hálózati alagút létrehozásáért és fenntartásáért felelősek a klaszter és a service broker között.
 • Szolgáltatás-végpontok (service-endpoints): A szolgáltatás végpontok a tényleges végpontok, amelyeket az alkalmazások használnak egymás közötti kommunikációhoz. Az agentek teszik őket hozzáférhetővé, az alkalmazások a szokásos Kubernetes hálózati mechanizmusokat használva érik el őket.