Tervezés, áttervezés, reengineering

A vállalati igények folyamatosan és egyre dinamikusabban változnak, ezt a változást a vállalati alkalmazásoknak, szoftvermegoldásoknak is követniük kell. Tervezési, újratervezési szolgáltatásunk segíti Önöket abban, hogy szoftvermegoldásaik a képességeket maximálisan kihasználva, a technológia adta lehetőségek mentén adhassanak választ mind az aktuális, mind a jövőbeli igényekre egyaránt.

A szoftveralkalmazásoknak, architektúráknak a folyamatosan változó lehetőségek és igények függvényében maguknak is változniuk kell. Ezt a helyzetet erősíti a szoftverek folyamatos fejlődése, a bennük elérhető új funkciók, képességek megjelenése. Ez utóbbi annál gyorsabb, intenzívebb folyamat, minél innovatívabb egy adott szoftvertechnológia, vagyis a nyílt forráskódú megoldások esetében hatványozottan érvényes a szoftverek képességeinek és az általuk kínált lehetőségeknek a folyamatos nyomonkövetése és szigorú szabályok szerinti verzióváltása, upgrade-je. Nagyban serkenti és szabályozottá teszi a fenti folyamatot a manapság feltörekvőben lévő SOA- és felhőalapú rendszerek egyre nagyobb terjedése privát és publikus, illetve hibrid formában egyaránt, melyek mind architekturálisan, mind erőforrásigénybevétel szempontjából kiemelkedően rugalmas, időtálló szoftverrendszerek létrehozását teszik lehetővé.

Amennyiben új, nagyrészt zöldmezős beruházásról beszélhetünk, tervezési szolgáltatásunk segítségével úgy alakítható ki a szoftverrendszer architektúrája, hogy az nem csak a jelen, hanem a jövőbeli elvárásokhoz is alkalmazkodni tudjon. A tervezés folyamán, a vállalati illetve intézményi környezetben már bevált módszereket, keretrendszereket és rendszerarchitektúrákat alkalmazzuk, különös tekintettel a szolgáltatásorientált architektúrákra (SOA), valamint a privát és hibrid felhőmegoldásokra.

Az ULX-szen keresztül elérhető rendszeraudit szolgáltatás alapértelmezetten két területet fed le. Az egyik esetben a szolgáltatás kiterjed az adott Red Hat és JBoss termékek (és a tágabb ekorendszerbe tartozó valamennyi, az ULX által támogatott megoldás) ügyfeleknél történt bevezetésének vizsgálatára, a ki nem használt lehetőségek összegyűjtésére és ez alapján javaslattétel kidolgozására az ügyfél informatikusai, informatikai vezetői számára. A szolgáltatás során ezen kívül megvalósul a telepített rendszer működési felülvizsgálata, az optimálistól eltérő beállítások azonosítása, az elavult, újabb komponenssel vagy technológiával már kiváltott működési esetek azonosítása, a nem illeszkedő konfigurációs beállítások felfedése. Ezt követően ugyancsak javaslattétel születik az ügyfelek irányában, amely javaslattétel alapján akár az ügyfél, akár például a technológiában képzett partner képes a rendszer optimális állapotának beállítására.

Sajnos az alkalmazások tervezésekor, implementációjakor azonban sokszor nem a fenti elgondolást követik, azaz a fejlesztés során és a bevezetésekor általában nem szentelnek elegendő figyelmet az alkalmazás illetve az alkalmazási környezet hosszútávú fenntartásának, méretezhetőségének, integrálhatóságának, a flexibilitásnak, ami sokszor érthető is, mivel a projektek nagy időnyomás alatt készülnek. Ezért a gyorsan változó, komplex igények miatt hamar felmerül meglévő alkalmazások, alkalmazásrendszerek áttervezése, átalakítása.

Az átalakításnak számtalan módja létezik, ezeket gyűjtőfogalomként reengineeringnek vagy áttervezésnek hívjuk. Ez a szolgáltatás számos elemet tartalmaz, amelyekkel egy szoftverarchitektúra az igények és környezeti hatások alapján átalakítható, ezek közül leginkább elterjedtek a következők: komponensalapú refaktorálás, webszolgáltatások és SOA környezet kialakítása, klaszteresítés, adatközpont robusztusságának növelése, authentikáció egységesítése, rendszerelaszticitás növelése privát- vagy hibridfelhő-megoldásokkal, SSO (single sign on) bevezetése, alkalmazások folyamatmodellé absztrahálása stb. A szolgáltatás eredményeképpen egy olyan új rendszer áll elő az üzletmenet megszakítása nélkül, ami már az új elvárásoknak is megfelel, sőt, igény esetén a régi működésmóddal is kompatibilis.