Néhány óra vagy akár pár perc állásidő is jelentős veszteségeket tud okozni egy vállalat számára. Az EnterpriseDB hibatűrő klaszterezési technológiája és redundáns architektúrája megoldást ad az egyszeresen bekövetkező hibák kezelésére, megvédi a rendszert az ilyen hibák esetén és magas rendelkezésre állást biztosít.
Az EDB Postgres Failover Manager (EFM) folyamatosan monitorozza a Postgres klaszter tagjait, gyorsan és megbízhatóan felismeri a különféle adatbázis-, szerver- és hálózati hibákat. Az eszköz folyamatosan figyeli a streaming replikáció állapotát is, és hiba esetén automatizálja a forgalom átterelését a replika szerver irányába. Az EFM biztosítja azt, hogy a korábban standby módban működő node a klaszter master node-jává váljon, ezzel egy időben automatikus riasztást is generál.
Katasztrófa bekövetkezése esetén az EDB Postgres Failover Manager gondoskodik arról, hogy az adatbázist a lehető leggyorsabban vissza lehessen állítani az eredeti működésre. Az EFM elvégzi a klaszter állapot-monitorozását, a node-ok, adatbázisok hibás működéseinek detektálását és automatikusan elindítja a azokat a mechanizmusokat, amelyek a magas rendelkezésre állás (akár 99,999%-os) fenntartásához szükségesek.
Az EFM a fentieken túl képes egy egy master-t és több slave-et tartalmazó klaszter menedzselésére is, ahol a master node kiváló scale-up, valamint a slave-ek rugalmas scale-out képességeinek együttese a nagy terhelési igényeket is jól ki tudja szolgálni, ezen kívül site-on belüli és site-ok közötti redundanciát is biztosít.

Az adatok replikálásának szinkron és aszinkron módja is támogatott. Az aszinkron replikáció lassú, alacsonyabb megbízhatóságú vagy nagy latenciájú hálózat esetén hasznos megoldás, a szinkron replikáció viszont biztosítja, hogy a klaszter minden node-ján aktuális adatok legyenek minden időpontban. Egy speciális mechanizmus biztosítja, hogy a szinkron működés hálózati tranziensek esetén automatikusan aszinkronba vált át, hogy a kiszolgálás folytonossága fennálljon.
Opcionálisan a robusztusság tovább növelhető: az EFM-hez architekturálisan egy witness node-ot is kapcsolhatunk a split-brain helyzetek előállásának megelőzésére.
Az EDB Postgres Failover Manager által biztosított automatizmusok, biztonsági ellenőrzések a DBA-k és IT vezetők számára támogatást adnak ahhoz, hogy a küldetés-kritikus alkalmazások számára az adatok mindig, megfelelő biztonsággal álljanak rendelkezésre.