A Postgres Enterprise Manager (PEM) célja a különféle komplex, nagy kiterjedésű Postgres infrastruktúrák (helyi, virtualizált vagy felhőben telepített) egyszerű, központi menedzsmentjének támogatása. A megfigyelő ügynökök tárolt és összesített adatokat jelentenek, majd a kulcsfontosságú mutatók egy pillanat alatt megjelennek az irányítópulton.

A PEM az EDB Postgres Platform egyik komponense, olyan egységes grafikus eszközt biztosít a DBÁ-k és a fejlesztők számára, amivel könnyen kezelhetik, monitorozhatják és konfigurálhatják az akár igen kiterjedt, nagyméretű Postgres környezeteket, implementációkat is. A PEM kibővíti a nyílt forráskódú pgAdmin eszköz képességeit, funkciógazdag API-t, riasztási lehetőségeket, varázslókat és dashboard funkciókat kínál. A PEM önmagában is képes riasztásokat küldeni az üzemeltetők számára, de biztosítja a riasztások továbbítását az általános infrastruktúra-monitorozó rendszerbe (pl. Nagiosba), így integrálható a vállalat már meglévő monitorozó rendszerébe is. A PEM által biztosított menedzsment és monitoring képességek kritikusak az olyan esetekben, ahol szigorú SLÁ-knak és teljesítményelvárásoknak kell megfelelni.

A PEM teljesítmény- és állapotadatokat gyűjt az adatbázisokról, az operációs rendszerről és az adatbázis hosztokon lévő feladatokból. Ezeket az adatokat a dashboard jeleníti meg és lehetőséget adnak a különféle riasztási események vizsgálatára. A riasztások különböző csatornákon juttathatók el az adminisztrátorok felé, ezek lehetnek a dash­boardon megjelenő táblázatok és diagramok, e-mailek vagy SNMP riasztások, továbbá integrálhatók más monitoring eszközökkel, továbbíthatók külső eszközök irányába. A PEM lehetővé teszi, hogy a DBÁ-k és a fejlesztők közvetlenül hajthassanak végre parancsokat az adatbázisokon (mint például a DDL és DML parancsokat), indíthassanak lekérdezéseket, kezelhessék az indexeket vagy éppen biztonsági mentéseket, szoftvertelepítéseket és frissítéseket hajtsanak végre.

A PEM által biztosított legfontosabb funkciók

  • A terhelés vizsgálata: Az adatbázison végrehajtott query-k nyomon követése és elemzése.
  • Műszerfal funkciók: Előregyártott vagy egyéni dashboard elemek segítenek áttekinteni az adatbázisok működését, beleértve a historikus teljesítményadatok megjelenítését is.
  • Riasztások: Az üzemeltetők számára többféle módon, különböző csatornákon keresztül ad riasztásokat a rendszer az előre meghatározott események bekövetkezéséről.
  • Streaming replikáció, konfiguráció és monitorozás: A PEM leegyszerűsíti az új szerverek hozzáadását és a replikáció konfigurálását, monitorozását, mindezeket a dashboard-on keresztül lehet elvégezni.
  • SQL profiler: profiling az ütemezett vagy eseti alapon végrehajtott SQL utasítások nyomon követésére, valamint a lassú SQL lekérdezések hibaelhárítására és optimalizálására.
  • Log-menedzser: Egyszerűsíti a szerverek naplózásának konfigurálását és egy egységes konzolra gyűjti össze a különféle naplókat.
  • Fejlesztést segítő IDE: Felületet biztosít az adatbázisok kezeléséhez szükséges lekérdezések írására és végrehajtására.
  • Segédeszközök és varázslók: Az ipari szabványokat és jógyakorlatokat segítenek átültetni a gyakorlatba azáltal, hogy támogatást adnak javasolt konfigurációkhoz, naplóelemzéshez, biztonsági beállításokhoz, hangoláshoz és sok egyéb mindennapos feladat elvégzéséhez.