A Nagios termékportfólió számos „kvázi önálló” szoftverkomponensből épül fel, amelyek a központi Nagios XI termék köré szerveződve teszik teljessé a vállalati rendszerfelügyeletet. Az egyik ilyen szoftverkomponens a Nagios Log Server, ami egy professzonális logmenedzsment és logelemzési megoldás.

A Nagios Log Server a rendszerekben keletkező különböző naplóállományok gyors és egyszerű kereshetőségét, elemzését teszi lehetővé, mindezt egy központi helyről végrehajtva. Biztosítja a felhasználók, rendszeradminisztrátorok számára a logokban történő „lefúrást” és ezáltal az esetlegesen jelentkező problémák gyorsabb felismerését, azonosítását és megoldását a teljes infrastruktúra tekintetében.

A Nagios Log Server legfontosabb, vállalati felhasználás során meghatározó funkciói a következők:

  • A naplóállományokkal kapcsolatos tevékenységes jelentős leegyszerűsítése, szűrők, riasztások meghatározása naplóállományokra, naplóadatok alapján. A naplóállományok egységes, központi kezelése, azok központi konfigurálása akár varázslók segítségével.
  • A szervezet, az infrastruktúra fejlődésének (növekedésének) lekövetésére alkalmas rugalmas, skálázódó naplózási környezet biztosítása.
  • Naplóadatok feldolgozása, elemzése valós időben. Integrálhatóság, interfészek (API) biztosítása külső rendszerek irányába.
  • Fejlett felhasználó- és jogosultságkezelési képességek.
  • Személyre szabható, egyediesíthető műszerfal kialakításának támogatása, ezen műszerfal webes megosztásának biztosítása.