A Nagios XI a piac egyik legfejlettebb IT infrastruktúra monitoring megoldása, széles körben elismert, vállalati szintű nyílt forráskódú komponensekre épül, valamennyi olyan funkciót biztosítja, amire napjaink nagyvállalatainak valóban szükséges van.

A Nagios XI tervezése során fontos szempont volt a skálázhatóság és rugalmasság, az IT monitoring jellegű feladatok leegyszerűsítése úgy, hogy emellett valamennyi nagyvállalati képesség teljeskörűen rendelkezésre áll.

Az alap IT monitoring képességeken túl a Nagios XI nagyvállalati kategóriájú monitoring és riasztási megoldást jelent, lehetővé teszi, hogy a vállalatok részletes betekintést nyerjenek az IT infrastruktúrájuk elemeibe és a problémákról még azelőtt értesülhessenek, mielőtt azok az üzleti funkciók működését befolyásolhatnák.

A Nagios XI használata számos előnyt jelent a vállalatok számára, többek között az alábbi területeken:

  • Átfogó IT infrastruktúra monitoring: valamennyi küldetés-kritikus infrastruktúra komponens monitorozását megvalósítja, beleértve az alkalmazásokat, operációs rendszereket, hálózati infrastruktúrát, rendszerparamétereket és hálózati protokollokat. A többszáz kész, harmadik féltől származó kiegészítő (add-on) gyakorlatilag bármely alkalmazás, szolgáltatás vagy rendszer monitorozását lehetővé teszi.
  • Teljesítmény: A nagyteljesítményű Nagios Core 4 monitoring motor gondoskodik a monitorig szerver mindenkori teljesítményigényeinek maradéktalan kielégítéséről. A hatékony feldolgozó folyamatok biztosítják a gyakorlatilag korlátlan skálázhatóságot és a monitorozás folyamatának hatékonyságát.
  • Átláthatóság: A teljes IT környezet és az özleti folyamatok áttekintésére központi felületet biztosít. A hatékony műszerfal segítségével egy pillantás alatt áttekinthetők a monitoring információk és számos egyéb releváns adat. A különféle nézetek segítségével a számunkra fontos információk közvetlenül, egyszerűen érhetők el.
  • Tudatosság: A különféle riasztások a legkülönfélébb felhasználói csoportok (IT üzemeltetők, alkalmazásgazdák, üzleti szereplők) számára különféle csatornákon (e-mail, SMS stb.) kerülhetnek kiküldésre, így a gyakorlatban minden eseményről pontosan és hitelesen kaphatnak tájékoztatást az érintett szereplők.
  • Megelőző tervezés: Az automatizáltan létrehozott, integrált trend-elemzés és kapacitás-tervezés grafikus támogatása hozzásegíti a vállalatokat ahhoz, hogy a szükséges infrastruktúra fejlesztéseket még azelőtt elvégezhessék, mielőtt azok szűk keresztmetszetet és kellemetlen meglepetéseket okozhatnának.
  • Egyediesíthetőség: A hatékony grafikus felhasználói felület támogatja a testreszabhatóságot, legyen szó elrendezésről, megjelenésről vagy a különféle beállítási lehetőségekről, ráadásul a testreszabás történhet felhasználónként vagy felhasználói csoportonként is.
  • Egyszerű használat: Az integrált, web alapú konfigurációs felület leegyszerűsíti konfigurációs- és rendszerbeállításokat és a végfelhasználók illetve felhasználói csoportok számára is könnyebbséget jelent. A konfigurációs varázslók végigvezetik a felhasználókat az új eszközök, szolgáltatások vagy alkalmazások monitoring rendszerbe illesztésének folyamatán – mindezt anélkül, hogy a monitorozás komplex koncepcióját feltétlenül ismerni kellene hozzá.
  • Több-bérlős képességek: A többfelhasználós működés támogatása lehetővé teszi, hogy a különféle felhasználók a webes felületen keresztül a számukra fontos, releváns információkhoz férhessenek hozzá. A felhasználó-specifikus nézetek biztosítják, hogy a kliensek számára azok a komponensek legyenek elérhetők, amelyekre jogosultsággal rendelkeznek. A fejlett felhasználó-kezelési képességek leegyszerűsítik az adminisztrátorok feladatait, egyszerűen és biztonságosan kezelhetik a rendszer felhasználóit. A felhasználók életciklus-kezelése néhány kattintással elvégezhető, azokról az érintett felhasználók azonnal és pontosan értesítést kapnak.
  • Bővíthető architektúra: Számos API áll rendelkezésre a házon belül fejlesztett vagy harmadik féltől származó alkalmazások integrálására. Többszáz, a közösség által fejlesztett kiegészítő (add-on) támogatja a rendszer monitoring és riasztási képességeinek kibővítését, azonban a saját kiegészítők fejlesztésére – melyekkel a rendszer funkcionalitása szabadon és hatékonyan bővíthető – is adott a lehetőség.