A modern IT infrastruktúrák olyan komplex rendszerek, amelyekben jellemzően megtalálhatók új és hagyományos technológiák, egyszerű és intelligens tárolórendszerek, nyilvános és magánfelhő-szolgáltatások, naplózási és monitoring eszközök, felhasználókezelési rendszerek és még rengeteg egyéb komponens. Ezen IT rendszerek esetén az azokba bekerülő új technológiáknak illeszkedniük kell a meglévő architektúrákhoz, egyszerűbbé kell tenni az életet ahelyett, hogy azok újabb igényeket támasszanak a vállalati IT-vel szemben, különös tekintettel a bizalmas információk kezelésével és az azok használatára épülő alkalmazások használhatóságával kapcsolatban.

A vállalatok részéről napjainkban komoly igény jelentkezik olyan megoldásokra, amelyek lehetőséget kínálnak a meglévő infrastruktúra-komponensek maximális kihasználására anélkül, hogy az azokban tárol adatok másolására, mozgatására, többszörözésére lenne szükség. Szükség van egy olyan megoldásra, ami úgy teszi lehetővé a meglévő infrastruktúra kihasználását, hogy az adataink a helyén maradnak másolás és mozgatás nélkül, emellett modern elvekre épül, könnyen és gyorsan használatba vehető és a felhasználók számára élményt jelent a használata.

A Nextcloud Files egy olyan, az előzőekben megfogalmazott elvárásoknak teljes mértékben megfelelő szoftvermegoldás, ami általános fájlhozzáférést biztosít úgy, hogy az adatok tárolása azok eredeti helyén valósul meg, megtartva az azok feletti eredeti kontrollt. Mivel a fájlok menedzsmentje, a biztonsági és szabályozási eszközök és folyamatok nem változnak, ezért a Nextcloud Files telepítése egyszerű és gyors tud lenni.

A Nextcloud Files felépítése

A Nextcloud File architektúra középpontjában a Nextcloud Files szerver áll, ami biztosítja fájlhozzáférést, illetve a megoldás által biztosított szolgáltatásokat, egyben ellenőrzi és naplózza az adathozzáférést, hogy az akár auditálható és elemezhető is legyen például SIEM eszköz használatával.

A Nextcloud Files szerver konfigurálását biztonságos webes felületen keresztül végezhetjük el, amely lehetővé teszi az arra jogosult felhasználók számára, hogy ellenőrizzék, illetve konfigurálják a tárolás módját, a különböző fájlhozzáférési házirendeket vagy éppen a fájlok automatizált feldolgozását, továbbá megvalósítja a felhasználók kezelését vagy annak menedzsmentjét.

A rendszer alapelemei a vállalati címtárintegráció, a WebDAV hozzáférés implementálása, olyan API biztosítása, mellyel lehetővé válik a külső alkalmazásokkal, platformokkal, felügyeleti eszközöket való integráció.

A Nextcloud Files szerver egy webes alkalmazás, amely tökéletesen képes futni a vállalatok Linux alapú webszerverein. A szerver a fájlmegosztásokra vonatkozó információkat, felhasználói, konfigurációs és alkalmazásadatokat tárol azonban a fájlok tárolása alapvetően azok keletkezési helyén történik. A Nextcloud Files belső adattárolásra támogatja a széles körben elterjedt MySQL, MariaDB és a PostegreSQL adatbázis-kezelőket. Illetve a teljesítmény növeléséhez, az adatokhoz való hozzáférés gyorsítására és az adatbázis terhelésének csökkentésére REDIS gyorsítótár-kiszolgáló használatát teszi lehetővé.
Amennyiben a felhasználás indokolttá teszi azt, a Nextcloud Files képes megfelelően méretezett és konfigurált adatbázis-klaszterek használatára is, hogy az olyan opcionális funkciók, mint például a teljes szöveges keresés, az audio / video chat vagy éppen a kollaboratív, valós idejű irodai dokumentumszerkesztési igények is zökkenőmentesen kiszolgálhatók legyenek.

A tárolóréteg valamennyi protokollt támogat, ami a szerveren is támogatott (mountolható), ezek lehetnek például az NFS, a GFS2, a Windows hálózati meghajtó, a CIFS, a Red Hat Storage, az IBM Elastic Storage és a SWIFT, illetve S3 kompatibilis objektumtárolók. Emellett lehetőség van a Windows HOME-ok csatolására, az FTP, a WebDAV és külső felhő alapú tárolási szolgáltatások, mint például a Google Drive és Dropbox használatára. Lehetőség van a tárhely dinamikus allokációjára a felhasználói címtárbejegyzések alapján, ezzel biztosítva az adatok szétválasztását és a multi-tenant alapú működésmód kialakítását.

Vállalati fájlszinkronizálás és fájlmegosztás az adatok feletti kontroll mellett

Napjaink vállalatainál elvárás, hogy a munkatársak egyszerűen és könnyen férjenek hozzá a munkájukhoz szükséges állományaikhoz, fényképeikhez, dokumentumaikhoz, mindezt akár megoszthassák egymás között, ügyfelekkel vagy akár partnerekkel is. Legalább ilyen fontos, hogy ezekhez az állományokhoz viszont illetéktelenek ne férhessenek hozzá, a IT eszközöknek ezt is garantálniuk kell.

A Nextcloud Files olyan nyílt forráskódú szinkronizálási és megosztási megoldást biztosít, aminek a használata könnyű, ugyanakkor valamennyi elvárt biztonsági kritériumot teljesít.

Legfontosabb képességek

 • Egyszerű hozzáférés bárhonnan
  Mindegy, hogy asztali vagy mobileszköz, a valós idejű csoportmunka és a közvetlen hozzáférés mindig és mindenhonnan támogatott

 • Kiemelkedő biztonság
  A biztonság a Nextcloud architektúra minden szintjén elsődleges és maximális, legyen szó a szerver oldali komponensekről vagy a teljes hozzáférési csatorna titkosításáról. A megoldás biztosítja, hogy a tárolt állományok biztonsága és az azokhoz történő hozzáférés külső eszköz igénybe vétele nélkül is maximális legyen

 • Szoros és mély integráció
  Az adatok, legyenek azok a legkülönfélébb helyeken tárolva és csatornákon elérhetővé téve egységes környezetben és felületen keresztül, így alacsony költségek és kockázatok mellett válnak hozzáférhetővé, felhasználva a vállalat korábbi IT invesztícióit is.

 • Beépített felügyeleti képességek és megfelelőség
  A beépített monitoring megoldás segítségével a rendszer adminisztrátorai nyomon követhetik a működés állapotát, a rendszer teljesítményét, mindezt grafikus felhasználói felületen keresztül vagy a beépített API segítségével meglévő monitoring alkalmazások használatával. A felhasználói tevékenységekről a rendszer által generált naplók közvetlenül alkalmasak akár audit jellegű felhasználásra is.
  A Nextcloud Files lehetővé teszi a felhasználói tevékenységek nyomon követését, legyen szó fájlok módosításáról, letöltéséről, megosztásáról, módosításáról, címkézéséről, történjenek azok böngészőn vagy kliens alkalmazáson keresztül.

 • Mobile kliensek és asztali alkalmazás
  A Nextcloud Files Android és iOS kliensei, illetve az asztali alkalmazás lehetővé teszik, hogy a felhasználók titkosított kapcsolaton keresztül szinkronizálják és oszthassák meg fájljaikat. A mobil kliensek automatikusan feltöltik a képeket és videókat, és a felhasználók szinkronizálhatják a kiválasztott fájlokat és mappákat. A felhasználók akár több fiókot is kezelhetnek, megjeleníthetik a szerveren lévő összes releváns eseményt, értesítést kaphatnak például az őket érintő új megosztások létrehozásáról.