Költségelemzési és licensztanácsadási szolgáltatásunk segíti Önöket abban, hogy stratégiai és pénzügyi döntésekhez pontos képet kapjanak a nyílt forráskódú vállalati szoftverek valódi bekerülési és használati költségeiről, azokat hiteles információk alapján tudják összehasonlítani más konstrukciókkal.

Számos intézmény vagy nagyvállalat ugyan érzi, érti és felismeri a nyílt forráskódú szoftverek használatában rejlő előnyöket, tisztában van ez elviekben elérhető megtakarításokkal, azonban a döntés kapujában elbizonytalanodik. Az elbizonytalanodás számos okból bekövetkezhet, azonban ez néha nem az informatikai (ezt például a pilot projektek kiválóan orvosolják), hanem leginkább a jogi, pénzügyi döntéshozókat érinti, ugyanakkor blokkoló hatása lehet egy nyílt forráskódú szoftverekre épülő informatikai projektre is.

A költségelemzési és licensztanácsadási szolgáltatás célja egyrészt eloszlatni a nyílt forráskódú szoftverekkel szembeni jogi aggályokat, másrészt pontos, részletes számításokat készíteni az ügyfelek pénzügyi döntéshozói, szakemberei számára a nyílt forráskódú szoftverek hosszútávú költségeiről. A költségelemzés tartalmazza a tulajdonosi és a nyílt forráskódú szoftverek licenszelésének, a különböző költségelemeinek – beleértve az implementációs, a fenntartási és a változáskövetési költségeket is – összehasonlítását.

A szoftverlicensz tanácsadás során a megrendelők kérésére akár a meglévő szoftverkörnyezet átvilágítása (audit) is megtörténhet és javaslat születhet a szoftverek, szoftvermegoldások kiváltásának, migrációjának szoftverlicenszelés szempontjából optimális ütemezésére. A szolgáltatás természetesen nem csupán a költségek szempontjából vizsgálja meg a licenszkörnyezetet, hanem a tervezett használati, alkalmazási minták alapján javaslatot ad az alkalmazandó licenszek kiválasztására és felhívja a figyelmet a különböző szoftverlicenszelések korlátaira, a vállalat profiljával vagy az alkalmazási területtel történő esetleges ütközésekre, konfliktusokra.