A Red Hat Enterprise Linux 7.1 számos olyan területen változott elődjéhez képest, amelyekkel megerősítette pozícióját a nagyvállalati operációs rendszerek területén és egyben kijelöli az utat a Red Hat következő generációs termékei számára.

A Red Hat Enterprise Linux 7.1 továbbfejlesztett fejlesztési és telepítési eszközöket kapott, továbbfejlődtek az együttműködési és menedzsment képességei és további biztonsági és teljesítménybeli funkciókkal is gazdagodott. A Red Hat Enterprise Linux – hasonlóképpen valamennyi korábbi kiadásához – mindezen újdonságokat a tőle megszokott stabilitás és biztonság mellett, 10 éves termékéletciklust kínálva biztosítja, kiegészítve a Red Hat díjnyertes globális támogatási hátterével.

Menedzselhetőség és együttműködés

A Red Hat Enterprise Linux 7.1 jelentős előrelépést hozott a heterogén operációs rendszerek együttműködése területén, ami az olyan infrastruktúrák esetében a legszemléletesebb, ahol Active Directory-t használnak. A CIFS (Common Internet File Systems) és az SSSD integrációja eredményeként a felhasználók számára közvetlen Microsoft Windows fájl- és nyomtatóelérés biztosított anélkül, hogy ehhez a szoros winbind függőségre lenne szükség. A logikai kötetkezelés (LVM) immár több, OpenLMI alapú „horgot” tartalmaz a kötet-csoportok (volume groups) kezelésére és a kötetek egyszerű telepítésére (thin provisioning). Az új kiadás olyan integrált kliens oldali funkciókat tartalmaz, amelyek segítségével a Ceph block storage kommunikáció is biztosított.

Biztonság és hozzáférés-kezelés

Az azonosság kezelés területén (IdM) történt fejlesztések eredményeként immár erős, egyszer használatos jelszó (OTP) alapú authentikáció is biztosított az LDAP ás a Kerberos használat során mind szoftver alapú, mind hardveres tokenek esetén. Ezen túlmenően az IdM hozzáférés-kezelési keretrendszer is továbbfejlesztésre került, miáltal jobban szabályozhatóvá váltak az írási/olvasási jogosultságok és az új tanúsítvány-menedzsment (CA) eszköz segítségével egyszerűsödött a CA certificate-ek és a jogosultsági láncok változtatása.

Fejlesztés, telepítés és teljesítmény

A Red Hat Enterprise Linux 7.1 új fejlesztőeszközüket tartalmaz, beleértve számos olyat, amelyek a Linux konténerekhez kapcsolódnak. A docker legfrissebb csomagja immár a Kubernetes orkesztrációs eszközzel együtt érkezik; (konténerként) elérhetők a Red Hat Enterprise Linux 6 és 7 base image-ek, amelyek – ha úgy kivánja a helyzet – minősített és stabil alapot biztosítanak a vállalati-minőségű konténerizált alkalmazások létrehozásához. A konténerek mellett a Red Hat Enterprise Linux 7.1 tartalmazza a OpenJDK 8-at, a nyílt forráskódú Java SE 8 platform legfrissebb kiadását.

Teljesítmény szempontból a Red Hat Enterprise Linux 7.1 magasabb processzor és memória méreteket támogat, új képességek állnak rendelkezésre az alkalmazások és virtuális gépek teljesítményének fokozására, különösen a memória-intenzív terhelések kezelésének esetén. A Red Hat Enterprise Linux 7.1 teljesítmény szempontjából előrelépést nyújt például az MCS locking mechanizmus esetén, amivel javul a processzor-használat hatékonysága olyan nagy rendszereknél, ahol kiterjedt NUMA node környezetet használnak.

Red Hat Enterprise Linux variációk

A Red Hat felismerte, hogy a nagyvállalati IT követelményei megváltoztak, a vállalatoknak a szélesebb spektrumú igényekre szükséges reagálniuk, kezdve a gyorsan telepíthető konténerizált alkalmazásoktól egészen az időkritikus terhelések kiszolgálásáig, mindezt hatékony, szabványosított architektúrákon. Azért, hogy a Red Hat méginkább megfeleljen ezen vállalati követelményeknek, a Red Hat Enterprise Linux 7.1 bejelentésével együtt három speciális változat is megjelent, amelyek az iparági igények által felvetett használati esetek kielégítését célozzák:

Red Hat Enterprise Linux Atomic Host

A Red Hat Enterprise Linux Atomic Host a Project Atomic keretében szállított eszközök és keretrendszerek integrációját tartalmazó RHEL kiadás. A speciális, konténerizált terheléseket figyelembe véve került kifejlesztésre, olyan minimálrendszert kínál, ami a RHEL jelentős áramvonalasításával, annak legfontosabb erényeit és tulajdonságait megtartva a Linux konténerek vállalaton belüli alkalmazását teszi elérhetővé.

Red Hat Enterprise Linux for Real Time

A valós idejű kiszolgálási környezetek speciális igényeit célzó RHEL kiadással a határidő-orientált és időkritikus alkalmazásokat célozza a Red Hat. A Red Hat Enterprise Linux 7 speciális kernelét használva igen alacsony válaszidőkre hangolt rendszert jelent úgy, hogy közben megőrzi a RHEL-re jellemző megbízhatóságot, skálázhatóságot és teljesítményt.

Red Hat Enterprise Linux for Power, little endian

A little endian alapú IBM Power (POWER8) rendszerek számára biztosítja a Red Hat Enterprise Linux 7.1 futtatási lehetőségét. A POWER8-on használva a RHEL-t (illetve ezen új kiadást) olyan alkalmazás-környezetek esetében használható ki a nagyobb teljesítmény, mint a multi-threading képességeket kiaknázó big data megoldások, ahol több cache és szélesebb adat-sávszélesség érhető így el, a little endian üzemmód pedig megszünteti az alkalmazás-hordozhatósági akadályokat és lehetőséget teremt a Power rendszereket futtató adatközpontok számára a Red Hat kiterjedt ökorendszerébe tartozó tanúsított, eredetileg x86-os környezetekre fejlesztett alkalmazások futtatására. Mindez azt is lehetővé teszi, hogy ezen alkalmazások még egyszerűbben legyenek hordozhatók az x86-os és POWER alapú környezetek között, biztosítva ezzel mindkét architektúra előnyeit a felhasználók felé.