Adatközponti infrastruktúra

Software_Defined_Data_Center_Cube_brownAz adatközpontok napjaink vállalati informatikájának meghatározó “intézményei”, az itt megjelenő termékek és technológiák egy egész vállalat akár hosszú távú működésére is kihatással lehetnek, éppen ezért az adatközpontok szintjén megjelenő újító szándék, innováció stratégiai eleme egy vállalat életének.

Az adatközpontok a gyakorlatban hosszú ideig csupán a vállalatok szerverparkját jelentették, azonban ez a szerep az elmúlt évek során jelentősen átalakult. A virtualizációs megoldások, a szoftver alapú tároló és hálózati megoldások fókuszba kerülése jelentősen átdefiniálja a korszerű adatközpontok szerepét, felépítését.

Az adatközponti infrastruktúrák alap építőeleme jelenleg és a jövőben is az operációs rendszer és az aköré épülő technológiák és termékek lesznek, azonban ezen operációs rendszerek funkcionalitása, szerepe megváltozik, sokkal diverzifikáltabbá, specializáltabbá válik, gondoljunk csak bele az operációs rendszerek esetében megjelenő olyan újdonságokra, mint a konténer technológiák vagy a virtualizáció különféle szintjei és az azokat megvalósító megoldások.

Az adatközponti infrastruktúrák esetén fontos megemlíteni a tárolórendszerek (storage-ok) esetében bekövetkezett hatalmas változást (ami forradalom napjainkban is zajlik), a hagyományos hardver alapú rendszerek alkalmazása mellett a szoftver alapú storage megoldások térnyerését, általánossá válását, ami azon technológiák kellő érettségi fokát bizonyítják, amelyek ezen megoldások alapját jelentik.

Az adatközponti technológiák esetében releváns konkrét szoftvertermékek a következők: